Nederlandse zonnewagen vliegt vlak voor het einde in de fik

17 oktober 2019

Vattenfall Solar Team

De zonneauto NunaX van de TU Delft is compleet verwoest nadat het voertuig in brand vloog tijdens de World Solar Challenge in Australië. Tim van Leeuwen, de bestuurder van de wagen bleef ongedeerd. Van de auto is niets meer over.


De auto van de TU Delft lag aan kop van de wedstrijd en had, met nog 300 kilometer te gaan de overwinning voor het grijpen. Titelverdediger Delft, dat de World Solar Challenge al 7 keer won, nam de leiding in de wedstrijd woensdag over van het team van de Universiteit Twente. "Het team is ontroostbaar", schrijven de studenten op social media.

Het is de eerste keer in 20 jaar dat de finish niet wordt gehaald. Wat de reden is voor het vlamvatten van de zonneauto is volgens het team nog niet duidelijk. Bestuurder Tim: "We kunnen het allemaal niet geloven.”

Winnaar
Door het uitvallen van Delft ging de winst naar het Belgische Agoria Solar Team, van studenten van de universiteit in Leuven. De auto van het team kwam donderdagmiddag (lokale tijd) op de 5e dag van de race als eerste over de finishlijn in de stad Adelaide.

De World Solar Challenge is een race voor zonnewagens van Darwin in het noorden tot Adelaide in het zuiden van Australië over een afstand van 3.021 kilometer.