Deze Russische schaker (geboren in Oekraïne) ligt overhoop met schaakbond om provocerende tweets

1 maart 2022

ANP / EPA

De Russische schaker Sergey Karjakin moet zich melden bij de Ethische en Disciplinaire commissie van de wereldschaakbond FIDE. De directe aanleiding hiervoor zijn uitlatingen van de Russische nummer 20 van de wereld over de invasie van Oekraïne op Twitter.


Karjakin, die geboren werd in een dorp dat in de Krim ligt, kwam tot 2009 uit voor Oekraïne op alle landentoernooien. Sindsdien gaat de voormalig top 10-speler als Rus door het leven en heeft hij zich regelmatig lovend uitgelaten over Rusland. Zo was hij in 2014 uitgesproken voorstander van de Russische inval in de Krim.

Noemt Oekraïners oorlogsmisdadigers
Die reputatie heeft Karjakin nu kracht bijgezet door de afgelopen dagen een aantal opvallende Tweets te posten. Zo schreef hij onder meer dat de ‘Russische lente’ is begonnen, beschuldigt hij de Oekraïense overheid ervan oorlogsmisdadigers te beschermen en schermt hij met beelden van Russen die lijden onder wat hij noemt ‘Oekraïense bombardementen’.

Onderzoek
De wereldschaakbond FIDE is niet te spreken over de uitlatingen van het voormalig schaakwonderkind. De FIDE heeft Karjakin, die al op zijn 12e de titel ‘grootmeester’ verdiende, aangedragen bij de Ethische en Disciplinaire Commissie, die nu gaat onderzoeken of de uitlatingen van de Rus gevolgen gaan hebben voor zijn schaakcarrière. In hetzelfde statement veroordeelt de FIDE de Russische invasie en vinden en voor onbepaalde tijd geen evenementen in Rusland of Belarus plaats.

'Moet ik beelden sturen?'
Karjakin is daar duidelijk niet van gediend en tweet ondanks de oproep van de FIDE aan zijn adres om zich op de vlakte te houden stug door. "Ik kan jullie ook vertellen over een vrouw uit de Donbas-regio (de regio waar Rusland Oekraïne is binnengevallen, red.) die haar benen verloor bij Oekraïense bombardementen. Ze belde haar man net voordat ze stierf. Moet ik de beelden sturen?”