De nieuwe plannen van het kabinet zijn dinsdag gepresenteerd op Prinsjesdag. Voor de sportwereld zorgen deze plannen voor veel bezorgdheid. In een brandbrief roepen onder meer voetbalbond KNVB, sportkoepel NOC*NSF en het platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) de Tweede Kamer opnieuw op om de btw-verhoging op sport te schrappen.
"We zijn zeer bezorgd over de btw-verhoging op sport", beginnen de sportbonden in de brief. De sportwereld vreest het ergste met de bezuinigingen die sporters op ieder niveau raken. Waar sport voor iedereen in Nederland toegankelijk moet zijn, komt dit wegens de btw-verhoging in het geding. Om die reden komen de sportbonden in actie.
17 september 2024, 19:43
Marit Bouwmeester was dinsdag aanwezig bij Prinsjesdag, als gezicht van een campagne tegen een hogere btw. De huidige regeringspartijen willen onder andere de belasting op sportabonnementen verhogen.
'Twaalf procent haakt af'
"Deze maatregel dreigt verstrekkende gevolgen te hebben voor onze samenleving, sportondernemers én sportverenigingen die te maken hebben met ondernemende sport en ondermijnt de positieve impact van sport op de gezondheid en welzijn van mensen", stelt de sportwereld in de brandbrief.
Onder andere zeilster Marit Bouwmeester protesteerde op Prinsjesdag nog tegen de btw-verhoging die het nieuwe kabinet heeft doorgevoerd. Op alle vlakken in de maatschappij worden de effecten van de verhoging pijnlijk voelbaar. Volgens de brief raakt het zeven miljoen Nederlanders, die een btw-belaste sport beoefenen. Het zou ertoe leiden dat twaalf procent afhaakt.
Bovendien melden de sportbonden dat dankzij de btw-verhoging op sport zorgt voor extra kosten die worden geschat op 223 miljoen euro. Tegelijkertijd komt de zwemveiligheid in gevaar, omdat er 7000 minder zwemdiploma's per jaar worden uitgereikt. Daarbovenop komt nog eens de 3,5 miljoen euro die per jaar minder beschikbaar wordt gesteld voor jeugd- en amateurvoetbal.
27 mei 2024, 12:51
De KNVB maakt zich zorgen over de aangekondigde btw-verhoging van twaalf procent op kaartjes voor voetbalwedstrijden. Die verhoging zou vanaf 2026 ingaan en dat heeft volgens de voetbalbond nogal wat gevolgen.
'Grote negatieve gevolgen'
Niet alleen in de sportwereld wordt de btw-verhoging doorgevoerd. Vooral de culturele industrie wordt ook hard geraakt. Volgens organisaties uit de cultuur-, sport- en boekensector zal de verhoging 'grote negatieve gevolgen hebben' voor het welzijn, de welvaart, leesvaardigheid en werkgelegenheid.
28 juni 2024, 10:19
Het nieuwe kabinet-Schoof wil de geldkraan dichtdraaien voor sport. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij veel (oud-)topsporters, coaches en trainers. Zij doen via een open brief een oproep aan het kabinet om die beslissing te herzien.
Iedereen in Nederland zal de effecten van de verhoging gaan voelen in zijn portemonnee. Of je nou van sport houdt, musea en/of concerten bezoekt, boeken leest of een abonnement hebt op een krant: alles wordt duurder. PVV, VVD, NSC en BBB hebben in het hoofdlijnenakkoord aangekondigd om de btw op culturele goederen en diensten en logies te verhogen van 9 naar 21 procent.