Carolien Visser vliegt woensdag namens TeamNL naar Beijing voor de Olympische Spelen. Niet om voor goud te gaan op het ijs of in de sneeuw, maar om ‘gouden’ verhalen vast te leggen op beeld. Sportnieuws.nl sprak enkele dagen voor vertrek naar China met de 30-jarige Visser.
Door: Sjors Tanis
“Ik wil de echte verhalen van de sporter laten zien. Bij successen, maar ook als het minder gaat”, aldus de Video Content Specialist van TeamNL.
Het begin
Net als voor de sporters kwam een plek bij TeamNL haar niet zo maar aanwaaien. “Ik heb 2 opleidingen media en vormgeving gedaan en daarbinnen me telkens gespecialiseerd in video”, vertelt Visser, die snel de connectie met sport gevonden had. “Fotograferen, filmen, daar lagen mijn interesses. Maar dan wel in combinatie met sport. Bij vrije opdrachten werd mijn onderwerp altijd iets met sport.”
Sportstraatje
Haar passie voor sport komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. “Ik heb trampoline gedaan. Ook een beetje turnen, maar dat was allebei niet heel hoogstaand hoor.” Na haar opleidingen ging Visser voor zichzelf aan de slag met het maken van beeldende verhalen over sporters. Begin 2017 begon ze bij de Nederlandse turnbond als Content Specialist.
Na 2,5 jaar maakte ze de overstap naar TeamNL van NOC*NSF. “Dit doe ik nu ook 2,5 jaar. Het valt eigenlijk in hetzelfde straatje”, aldus Visser.
8 weken Tokio
Met de Winterspelen in Beijing staat Visser voor haar 2e Spelen. Afgelopen zomer was ze 8 weken in Tokio om daar de sporters te volgen bij de Olympische Zomer- en Paralympische Spelen. “Dat was echt wel heel lang. Dat doe ik deze keer niet. Ik ga alleen mee met de Winterspelen, geen Paralympische Spelen dit keer. Dus ik ben zo’n 4 weken in Beijing.”
Visser kan na de Winterspelen eindelijk even uitrusten. “Ik heb dan 1 weekje vakantie. En daarna door naar Finland voor de jeugdspelen. Daar zal ik een weekje meegaan.”
Check hier een video van Visser in de serie 'Road to Beijing':
(tekst gaat verder onder de video)
Leven van een topsporter
Dat Visser een druk programma heeft, met veel reizen en presteren op topniveau, is duidelijk. Niet dat ze daarmee zit. In tegendeel. “Van binnen ben ik eigenlijk een topsporter heb ik het idee”, aldus Visser. “De mindset hier ligt me, dat vind ik heel vet.” De slogan van Visser en haar videoteam bij TeamNL? ‘Gewone mensen die buitengewone prestaties leveren’.
“Sporters als Niek Kimmann. Zelfs een scheur in zijn knie houdt hem niet tegen om goud te pakken”, aldus Visser. “Dat is heel mooi. Ze maken veel mee en komen er weer sterker uit. Dat proberen we met ons team zo goed mogelijk vast te leggen.”
Check hier hoe Kimmann met een scheur in zijn knie olympisch goud pakt op de BMX:
(tekst gaat verder onder de video)
Wedstrijden kijken met sporters
In Beijing kan Visser voor de 2e keer tussen de Suzanne Schultings en Kjeld Nuizen koffie drinken. “Ik heb eigenlijk een unieke positie. Ik zit in het dorp, bij het team”, legt ze uit. “Ik hoor eigenlijk bij de sporters. Dat was in Tokio voor het eerst. Daarvoor mocht dat niet, vanwege rechten.”
Voor wedstrijden hebben Visser en haar team geen rechten, maar dat vindt ze niet erg. “Je kijkt met andere sporters. Dat is heel mooi om te zien, heel puur. Dat zorgt soms voor mooiere momenten dan als je live bij een evenement bent.”
Nieuwe serie
Visser is in aanloop en tijdens de Olympische Spelen vooral bezig met wat serieuzere video’s. Na de reeks Olympische Spelen komt er een nieuwe serie aan. “SportSwap”, verklapt Visser alvast de naam. “Sporters gaan wisselen van ‘beroep’. Dat heb ik bedacht in Tokio. Iedereen die elkaar ontmoette, was geïnteresseerd in elkaars sport en wilde weleens meetrainen. Dat komt er dan door drukte en zo nooit van. Dus ik dacht: dat gaan we regelen. Het is een stuk minder serieus dan de verhalen over sporters in aanloop naar Spelen.”
Coronaproof-feestjes
De Olympische Winterspelen beginnen op vrijdag 4 februari en eindigen zondag 20 februari. Visser hoopt dat TeamNL in Beijing vaak een medaille kan vieren. Op de Olympische Zomerspelen in Tokio was het liefst 36 keer raak. Visser kan sommigen nog goed herinneren. “Die balkonscènes. Toen Arno Kamminga aankwam na zijn 1e medaille stonden wij daar op het balkon, gingen wij allemaal schreeuwen. Andere landen keken zo van wtf. Dat zijn mooie dingen. Hopen op veel feestjes, coronaproof-feestjes natuurlijk.”
Visser gaf aan dat van al haar verhalen bij TeamNL er 2 uitspringen: ‘Wilskracht’, een documentaire over de handbalsters en het gouden WK én ‘Pressure’ over turner Bart Deurloo. Check die video's hieronder: