Griekse commentator op straat gezet na racistische uitspraak over Zuid-Koreaanse atleet

29 juli 2021

Getty Images

De Griekse commentator Dimosthenis Karmiris is door de openbare omroep ERT op straat gegooid na onhandige racistische uitspraken. Karmiris reageerde fel nadat zijn landgenoot Panagiotis Gionis werd verslagen door de Zuid-Koreaan Jeoung Young-sik in de 3e ronde van het tafeltennis.


Beide heren gingen tot het gaatje en uiteindelijk was Young-sik de sterkere na 7 sets. Op de vraag waarom Zuid-Koreanen zo ontzettend goed zijn in deze sport reageerde Karmiris als volgt: "Ik snap ook niet hoe ze met hun spleetogen dat balletje zo snel heen en weer kunnen zien vliegen."

Boos publiek
De kijkers op de zender ERT geloofden hun oren niet en lieten van zich horen op social media. Het commentaar van Karmiris werd 'disrespectvol' en 'compleet belachelijk' genoemd. Niet veel later werd de co-commentator ontslagen. "Hier is geen plaats voor racistisch commentaar", luidde de verklaring van ERT.

Onhandige uitspraak Duitse trainer
Eerder deze Spelen was er al een hoop heisa rondom Patrick Moster. Hij werd naar huis gestuurd door het olympisch comité nadat hij racistische dingen riep tijdens de tijdrit van zijn pupil Nikias Arndt. Moster riep 'haal die kamelendrijver in!' op het moment dat Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea en Algerijn Azzedine Lagab voor Arndt fietsten. Moster was op dat moment live te horen op de Duitse zender ARD.

Moster maakte bij Bild wel zijn excuses. "Ik ben een racist", stelde hij. "Wij zijn er zeker van dat hij met volle overtuiging zijn excuses heeft gemaakt”, reageerde het Duits Olympisch Comité daarop. "Dat neemt niet weg dat zijn gedrag totaal niet past in onze olympische waarden van fairplay, respect en tolerantie."