Olympisch Comité zet Afghanistan onder druk: ‘Vrouwen moeten kunnen sporten’

7 december 2022

Getty Images
olympisch-comite-keurt-situatie-taliban-afghanistan-af-meisjes-moeten-sporten

Vrouwen en meisjes in Afghanistan worden bijgestaan door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het regime van de Taliban in Afghanistan verbiedt momenteel sport voor meisjes en vrouwen. Zal er niets veranderen, doet Afghanistan niet mee aan de Olympische Spelen in Parijs van 2024.


Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is de organisatie die erachter kwam dat deze situatie in Afghanistan speelde en lichtte het IOC in. Het IOC deed vervolgens onderzoek en vertelde Afghanistan dat vrouwen moeten kunnen sporten en afgevaardigd moeten worden naar internationale evenementen. Anders volgt dus uitsluiting van de Olympische Spelen.

Amper gehoor
Het dagelijks bestuur van de olympische beweging in Afghanistan volgt die oproep niet op maar heeft de Taliban gewaarschuwd. Het moet voldoen aan de voorwaarden van het IOC. Het recht van vrouwen om te sporten ligt namelijk vast in een soort olympisch wetboek. "We kijken met grote bezorgdheid naar de opgelegde beperkingen van de Taliban ten aanzien van meisjes en vrouwen en veroordelen ze krachtig", liet het IOC weten. Ze blijven de situatie volgen.