Het antwoord op je vraag: waarom heet Rusland ROC tijdens de Olympische Spelen?

Het antwoord op je vraag: waarom heet Rusland ROC tijdens de Olympische Spelen?

Martijn Baars • 13:09, 08-02-2022 / Laatste Update: 16:12, 06-08-2024

Tijdens de 1e dagen van de Olympische Spelen zochten veel mensen in Nederland via Google antwoord op de vraag ‘Waarom heet Rusland ROC tijdens de Olympische Spelen?’ In dit artikel leggen we je uit waarom dit zo is.

Waarom mag Rusland niet meedoen aan de Winterspelen?

Rusland mag niet meedoen aan de Winterspelen in Peking omdat het land geschorst is vanwege overtreding van de dopingregels. Die schorsing is terug te leiden naar de Winterspelen van 2014, die in Rusland zelf plaatsvonden. Nadat het toernooi in Sochi was afgelopen, bleek dat de Russische overheid had meegewerkt aan een dopingprogramma voor de Russische sporters. Het antidopingagentschap Wada strafte Rusland daarom met uitsluiting van alle grote internationale sporttoernooien, zoals onder meer de Olympische Spelen.

Nog een schandaal

In 2019 volgde er een 2e schandaal. Er bleek gesjoemeld te zijn met bewijzen en positieve test uitslagen van het Russische dopinglaboratorium. Het Wada schorste Rusland in december 2019 nog een keer voor 4 jaar van alle grote internationale sporttoernooien. Rusland ging in beroep bij het internationale sporttribunaal CAS, waarna de straf werd gehalveerd. Vanaf december 2022 mag Rusland weer meedoen, maar nu tijdens de Winterspelen in Peking is het land nog niet welkom.

Waarom heet Rusland ROC op de Olympische Spelen?

Na de schorsing is er besloten dat Russische sporters zonder dopingverleden wel mee mogen doen aan de Olympische Spelen, maar zonder hun eigen land te vertegenwoordigen. Ze zijn onderdeel van het ROC, het Russisch Olympisch Comité. Daarmee zijn ze neutraal en dragen ze de olympische vlag, in plaats van de Russische. Als ze winnen wordt dus ook de olympische vlag gehesen en klinkt er muziek van de componist Tsjaikovsky, in plaats van het Russische volkslied.

Frustratie

Dat Russische sporters zonder dopingverleden nog gewoon mee mogen doen aan de Olympische Spelen, zorgde voor veel frustratie onder sporters van andere landen. Zo ontstond er veel ophef toen de Russische zwemmer Evgeni Rilov tijdens de Zomerspelen in 2021 2 keer een titel binnensleepte. De nummers 2 en 3 van de finale van de 200 meter, Ryan Murphy en Luke Greenbank, suggereerden dat Rilov vals speelde en vonden dat de Rus helemaal niet in Tokio had mogen zijn.