Waarom Kiran Badloe zijn olympische titel in 2024 niet verdedigt

31 juli 2021

ANP
waarom-kiran-badloe-zijn-olympische-titel-in-2014-niet-verdedigt

Kiran Badloe raasde in de 1e week van de Olympische Spelen door de wateren van en rond Tokio en windsurfte zich naar GOUD. Mentor en vriend Dorian van Rijsselberghe pakte in 2012 en 2016 de titel op de RS:X-plank en Stephan van den Berg was in 1984 de allereerste olympisch kampioen in deze discipline.


De RS:X-klasse mag dus wel een Nederlandse specialiteit worden genoemd, een soort 10 kilometer schaatsen maar dan op de Zomerspelen. Helaas komt er een einde aan deze triomftocht van Team NL. RS:X verdwijnt namelijk van de olympische agenda en Kiran Badloe zal in 2024 te Parijs zijn titel niet kunnen verdedigen.

Foil
Wat gaat er in 2014 dan gebeuren, zien we dan helemaal geen windsurfen op het olympische menu? Jawel: RS:X wordt ingeruild voor een andere plank. Foil, zo heet het, en dat is een plank met een vin die boven het water zweeft. De plank wordt ook weleens iFoil genoemd. Het grote verschil is dat de plank door een draagvleugel enkele decimeters boven het water uit komt. Daardoor gaan de windsurfers sneller door (of: over) het water dan met de RS:X-plank kan.

Badloe kan ook prima overweg met de foilplank: hij is de Europees kampioen.