Al 4 paarden overleden aan virus na topsportevenement: ‘De ergste van 3 varianten heeft toegeslagen’

2 maart 2021

ANP

De Nederlandse paardensportbond KNHS is bijzonder bezorgd over de uitbraak van het voor paarden zeer besmettelijke rhinopneumonie-virus in Europa. Bijna alle internationale wedstrijden zijn inmiddels tot eind maart stilgelegd door de internationale organisatie FEI.


"Wat ik heb begrepen zijn er 3 varianten”, zegt Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNHS. "De ergste van de 3 heeft toegeslagen. Dat betekent dat er ook paarden doodgaan."

Nederlander in quarantaine
Dat het virus uitbrak op een topsportevenement in Valencia maakt het nog erger. Fledderus: "Het gebeurde op een plaats waar heel veel paarden bij elkaar zijn. In elk geval meer dan 500. Van alle Nederlanders die er waren, zit nog 1 ruiter daar in quarantaine. 4 van zijn paarden zijn gezond, 4 hebben lichte klachten."

Paarden overleden
In 3 andere landen dan Spanje, waar inmiddels 4 paarden aan het virus zijn overleden, zijn dezelfde uitbraken gemeld. In Nederland is nog geen sprake van een grote uitbraak, al kent Fledderus nog niet alle details. "Ik weet ook dat het ministerie de situatie al sinds vorige week scherp in de gaten houdt”, zegt Fledderus. "Maar van een vervoersverbod is in Nederland in elk geval nu nog geen sprake."