INTERVIEW | Patrick Roest vertelt over zijn grote doel: goud op de Olympische Spelen

14 oktober 2021

ANP

Patrick Roest gaat deze winter op jacht naar olympisch goud. Het hoofddoel van de schaatser is een gouden plak op de 5 kilometer. De concurrentie is moordend, maar Roest is vastberaden. Sportnieuws.nl belt naar Inzell, waar Roest zich momenteel voorbereidt op het belangrijke seizoen. "Als ik een gouden plak wil pakken, moet ik beter zijn dan dat ik tot nu toe ben geweest."


Door Brian Vesseur

"Daar heb ik de afgelopen zomer hard voor gewerkt", zegt Roest. "Ik moet nu nog wel stapjes maken in de komende wedstrijd om bijvoorbeeld een Nils van der Poel het echt moeilijk te maken. Zeker op de 10 kilometer."

Roest begint zelf al over Nils van der Poel, de Zweed die begin dit jaar vriend en vijand verraste met razendsnelle tijden. "Zeker na wat hij afgelopen jaar heeft laten zien – in de schaatsbubbel in Heerenveen – is hij wel de grootste concurrent voor mij." Van der Poel pakte bijvoorbeeld het wereldrecord op de 10 kilometer, óp een laaglandbaan.

Een schaatser heeft alleen de controle over zijn eigen prestaties. Ook de 25-jarige Roest: "Ik moet me vooral op mezelf focussen. Ik moet mijn beste race ooit rijden op de Olympische Spelen en dan maakt de uitslag niet uit. Als ik alles er maar uithaal, dan kan ik achteraf tevreden zijn."

Patrick Roest, afgelopen jaar. (EPA)


De Olympische Winterspelen beginnen in februari 2022, de voorbereiding op het ijs begon afgelopen week in Inzell. Afgelopen weekend pakte hij in Duitsland al de snelste tijd op de 5 kilometer bij de testwedstrijden. Vóór Sven Kramer, vóór de Zwitserse verrassing Livio Wenger. Tenminste, een verrassing voor het grote publiek. Roest kende ‘m al een beetje, zo vertelde hij. "Wenger is een grote naam in het skeeleren."

Wat opviel was dat Roest, van origine een allrounder, niet meedeed aan de 1500 meter bij dat eerste testweekend. "Omdat het een van de eerste raceweekenden is, wil je niet te veel in 1 keer rijden. Aankomend weekend staat voor mij die 1500 meter gepland. Dan kan ik kijken hoe ik er voor sta."

Voordeel
De luxe van wedstrijden verdelen over 2 weekenden heeft Roest niet altijd: "Bijvoorbeeld op de afgelopen WK reed ik de 10 kilometer en later op de dag nog de 1500 meter. Dat gaat eigenlijk gewoon niet, met de 10 kilometer in de benen. Op de Spelen zal dat niet gebeuren, omdat er dan wat dagen tussen zitten. Dat is in mijn voordeel."

Roest heeft straks op de Spelen aan 1 rustdag genoeg, zegt hij. De allrounder zou in theorie dus aan 3 afstanden mee kunnen doen: de 1500 meter, de 5000 meter en de 10.000 meter. Hij focust zich vooral op de middelste afstand: de 5 kilometer.

Voorbereiding op de Spelen
Na de voorbereiding in Inzell rijdt Roest de NK afstanden en daarna de World Cups. Bij de World Cups is het voor de Nederlanders zaak om zoveel mogelijk punten te pakken. Hoe beter de Nederlanders het doen, hoe meer plekken ons land krijgt op de Olympische Winterspelen.

Vervolgens komt er nog een olympisch kwalificatietoernooi (OKT), waarin de Nederlanders tegen elkaar strijden om een plekje op de Spelen. Stel dat een schaatser 4 wereldrecords rijdt bij de World Cups, kan hij alsnog uitgeschakeld worden voor de Spelen door slechte prestaties op het OKT. "Dat is heel hard, maar we weten hoe het werkt en bereiden ons goed voor."

Tot slot kreeg de schaatser een dilemma voorgeschoteld: 3 keer zilver óf 1 keer goud op de komende Spelen. Voor Roest was het eigenlijk geen dilemma. Vastberaden: "1 keer goud. En dan het liefst op de 5 kilometer."