Suzanne Schulting, altijd spraakmakend: pieken en dalen, bekende schoonmoeder en influencer
Shorttrackster Suzanne Schulting met Sam en Heleen van Royen. ©ANP, Getty Images/Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Suzanne Schulting, altijd spraakmakend: pieken en dalen, bekende schoonmoeder en influencer

17:57, 25-04-2024

Suzanne Schulting is al jaren de koningin van het shorttrack. Dit jaar ontbrak zij meer dan eens op het grote podium. Over al haar medailles en haar tweede leven in het shorttrack, nadat zij verplicht een 'warm bad' nam.

Suzanne Schultings leven is te vergelijken met die van een raket. Jaren wordt er gewerkt, gekneed en gefinetuned, totdat er op de dag van lancering het moment is dat de knop wordt ingedrukt en de raket los kan. In 2015 werd er op de knop van Schulting gedrukt en schoot ze omhoog. Bestemming onbekend, maar ze zou op grote hoogte komen.

Haar eerste EK: zilveren medaille. Haar eerste NK: gouden medaille. Haar eerste WK: gouden medaille. Haar eerste Winterspelen: gouden medaille. Ze werd daarmee de eerste shorttrackster ooit die een gouden olympische medaille won. Het leverde haar meteen een koninklijke onderscheiding op. Tussendoor schaatste ze ook nog een blauwe maandag langebaan, waar ze ook nog brons won op massa starts tijdens NK's.

Onklopbaar

Vanaf haar debuut in 2015 op de korte ijsovaaltjes is ze een soort Super Mario. Elke ster die op haar pad komt, pakt Schulting op. Er is geen toernooi geweest waar ze aan meedeed tot en met 2023 waar ze géén medaille won. Tussen het EK van 2020 en de Olympische Winterspelen van Beijing begin 2022 was ze op haar absolute hoogtepunt. Op 23 van de 27 afstanden die ze in die bijna twee jaar reed pakte ze goud. Ze was feitelijk onklopbaar.

Die anderhalf jaar van springen op het hoogste podium, bracht haar de favorietenrol op de Olympische Spelen van 2022 in China. Daar won ze de regenboog (brons, zilver en goud) op de individuele afstanden. Een tweede gouden plak volgde op de aflossing. En toen was ze nog maar halverwege de 20 en lag de wereld aan haar voeten. Zij was de shorttrackkoningin en niemand kwam in haar buurt.

De klap

Corona zat haar sport daarna nog dwars, maar op het EK in 2023 in Polen ging ze vrolijk verder waar ze een jaar eerder gebleven was: goud winnen. In Gdansk won ze vier keer goud en een keer zilver. Ze bevestigde haar status. Wie kon haar wat maken? Geen shorttracker kwam bij haar in de buurt. Dus kwam de klap van buitenaf.

Net als een raket die op z'n vlucht naar de sterren zo'n beetje alle brandstof had opgebruikt en het toppunt bereikt had, zo begon Schulting halverwege 2023 ook aan haar duikvlucht. Als ze toen door was gegaan, was het wellicht einde carrière geweest. Maar ze kon niet anders dan afscheid nemen van de sport. Een verplichte pauze, nadat haar lichaam schreeuwde om rust. De motoren gingen uit, de navigatie op zwart en de riemen moesten los. Ze ging voorlopig nergens heen.

'Broertje van Pfeiffer'

Schulting was moe, zo vreselijk moe. Er leek geen einde aan te komen. Na trainingen herstelde haar lichaam niet meer. Overtraind, dacht ze. Maar het was erger dan dat: ze droeg het cmv-virus met zich mee. "Het broertje van Pfeiffer", zo noemde ze het zelf. "Ik was zo moe, dat ik dacht: dit is gewoon niet goed. Zo had ik me nog nooit gevoeld", zei ze tegen de NOS. Doktersadvies: drie tot vier maanden (!) complete rust. "Dat was een heel grote klap", reageerde Schulting daarop.

Semi-bekende vriend: Sam van Royen

Steun kreeg ze van haar familie, maar ook van haar vriend Sam van Royen. Geen grote naam, maar wél bekend van sport op televisie. Niet als actief sporter, maar als mannetje met de microfoon. Hij is redacteur bij Vandaag Inside en gaat bij RTL nog weleens naar de Champions League om spelers te interviewen, zoals hier Frenkie de Jong.

Nog veel bekender: Schultings schoonmoeder

Niet Sam van Royen, maar zijn moeder Heleen van Royen is dé Bekende Nederlander. Zij is schrijfster, maar vooral bekend van haar pikante uitspraken én pikante outfits. Zo stond ze al eens in de Playboy (2006) en heeft ze het graag en veel over seks en alles wat ermee te maken heeft.

Ze is een voorvechter van de open discussie over seksualiteit en laat geen moment voorbij gaan om daar aandacht aan te besteden, zoals recent nog tijdens Internationale Vrouwendag. En nog mooier: ze schreeuwt bijna het hardst van iedereen als ze Schulting live ziet shorttracken.

Schoonmoeder Van Royen, maakt dus veel geluid voor Schulting. Maar als zij én vriend Sam op de tribune zitten, kiest Schulting natuurlijk eerst voor Sam. Dat blijkt ook uit deze grappige foto, nadat ze op het EK van 2023 in de voorrondes had gewonnen en bij Sam op schoot kroop. Schoonmoeder Heleen besloot maar even haar telefoon erbij te pakken. Maar Schulting houdt ook van Heleen als schoonmoeder. "Heleen is een heel leuke schoonmoeder. Het is altijd erg gezellig met haar, ik ben in een warm bad terechtgekomen", zei ze in de zomer van 2023 tegen Story.

Littekens van schaatsongeluk

Dat warme bad was er ook voor Schulting toen ze dus door een moeilijke periode ging. Ze kon er lekker in weken, even tot zichzelf komen en zich opladen voor haar tweede leven. Dat ze na het herstel van die vermoeidheid ook nog een vreselijk schaatsongeluk kreeg, kon er ook nog wel bij voor Schulting, die de littekens van dat ongeluk nog steeds op haar rug heeft staan.

Het ongeluk kostte haar het voorseizoen van 2023/2024. Maar na extra trainingen en een lange voorbereiding op het WK shorttrack in Rotterdam Ahoy dit weekend, gaat het weer als vanouds bij de gevallen koningin, die voelde dat ze weer aan de vooravond stond van een paar jaar van hernieuwde dominantie.

Waar eindigt 'bizar goede' raket Schulting?

"In september was het de vraag of ik hier überhaupt zou kunnen rijden. Een paar maanden later besloten we dat ik één afstand kon rijden, dat werden er twee en nu kan ik alle afstanden rijden. Daar ben ik ongelofelijk trots op. Dat ik daar fysiek toe in staat ben. De trainingen gaan bizar goed."

Een bizar goede Schulting is beter dan een raket. Een raket stort op een gegeven moment opgebrand in zee. De raket Schulting kan na het bijtanken doodleuk door cruisen op de wereldtop, op zoek naar nog niet ontdekte hoogtes. Te beginnen in Rotterdam. Met in haar achterhoofd altijd Lara van Ruijven. Haar ploeggenootje en vriendinnetje, die in 2020 plotseling overleed aan een auto-immuunziekte.

WK-drama

Wat zo'n mooie herstart van haar carrière in het shorttrack had moeten worden, werd een deceptie voor Schulting. Het WK shorttrack in Rotterdam Ahoy eindigde in een tranendal. Na diskwalificatie en pech op de 500 en 1500 meter, viel ze tijdens de finale van de 1000 meter hard. Het kostte haar een medaille, leverde een zware blessure (en een ruzie) op en daardoor kon ze ook de aflossingsfinales niet meer schaatsen. De blik moet noodgedwongen al op het nieuwe seizoen.

Shock door naar Jumbo-Visma te vertrekken

Op donderdag 25 april kwam het verrassende nieuws naar buiten dat Schulting bij Jumbo-Visma tekende. Hoewel die ploeg zich gedeeltelijk gaat richten op shorttrack, gaat zij zich opnieuw ook weer wagen aan het langebaanschaatsen. Zij zegt daarover tegen het AD: "De focus blijft voor mij op shorttrack, maar ik ben erg enthousiast over deze nieuwe samenwerking met het schaatsteam van Jumbo."

Suzanne Schulting per direct naar Jumbo-Visma: 'Iets revolutionairs'

25 april 2024, 17:38

Het vertrek van Jutta Leerdam bij schaatsploeg Jumbo-Visma heeft ruimte vrij gemaakt voor shorttrackers Suzanne Schulting en Selma Poutsma bij het geel-zwarte team. Jumbo-Visma gaat zich met twee van de beste shorttrackers van Nederland ook richten op een andere tak van sport.

Paspoort Suzanne Schulting

Naam

Suzanne Schulting

Geboortedatum

25 september 1997

Geboorteplaats

Groningen

Lengte

1.70 meter

Sport

Shorttrack

Specialiteiten

1000 meter, 1500 meter en aflossing

Partner

Sam van Royen