Irene Schouten wint 5000 meter in baanrecord bij wereldbeker schaatsen

19 november 2021

ANP
irene-schouten-heerst-op-5000-meter-wereldbeker-schaatsen-baanrecord

Irene Schouten is dit schaatsseizoen uitstekend op dreef. Ze won vrijdag de 5000 meter bij de wereldbeker. De 29-jarige Schouten schaatste naar een tijd van 6.52,83 en dat was goed voor een baanrecord in het Noorse Stavanger.


Isabelle Weidermann uit Canada eindigde als 2e, de 3e plaats was voor thuisrijdster Ragne Wiklund.

Andere Nederlanders
Antoinette de Jong kwam met een tijd van 7.05,23 niet in de buurt van de medailles. Ze werd 7e. Joy Beune eindigde als 11e met een tijd van 7.10,37.

Schouten in topvorm
Schouten was vorige week met een aflopend schema al de beste op de 3000 meter, toen ze met 2 snelle slotronden De Jong bijhaalde. In de rit tegen Weideman op de 5000 meter nam Schouten meteen een kleine voorsprong en die marge hield ze vast. De Canadese bleef in rondetijden echter dicht bij de schaatsster van Team Zaanlander, maar miste het voordeel om op de kruising achter de rug van haar tegenstandster te duiken. Schouten vergrootte de marge nog met een razendsnelle slotronde van 31,9.

Vorige week won Schouten in Polen ook al de massastart. Ze is dit olympisch seizoen dus uitstekend begonnen. De Olympische Spelen worden gehouden van 4 tot en met 20 februari in Peking.

'Best bijzonder'
De Noord-Hollandse gaf voor de camera van de NOS toe dat het heel goed gaat en dat ze zichzelf heeft voorgenomen ook wat meer te genieten van de overwinningen. "Dat ik er over een paar jaar aan terugdenk dat het best bijzonder is dat ik meerdere worldcups achter elkaar win. Ik weet ook hoe het is om 10e te worden."

Schouten zei dat ze best had moeten werken voor de zege op de 5000 meter. Ze zag daarna de Noorse Wiklund nog lang onder haar tijd rijden. "Ik weet dat ik best een goed slot heb, maar ze bleef maar doorgaan met rondjes 32,6. Soms heb je een dag dat je door kan blijven rijden. Uiteindelijk lukte dat niet, maar het was wel supergoed van haar."