Jorien ter Mors stopt met profschaatsen: ‘Het echte vuur is er niet meer’

23 januari 2022

ANP

Jorien ter Mors (32) heeft op Twitter haar afscheid van de schaatssport aangekondigd. Dit weekend doet de schaatsster van Team IKO mee aan het NK sprint en dan is het over en klaar.


"Het echte vuur is er niet meer", zegt ze tegen de NOS. "En dat heb je wel nodig wil je hard kunnen schaatsen en mee kunnen doen om de winst. En dat is waarom ik altijd schaatste en waarom ik zou willen blijven schaatsen. En dus wil ik met opgeheven hoofd afscheid nemen."

Shorttrack
Ter Mors begon als shorttracker, combineerde daarna jarenlang shorttrack met langebaanschaatsen en richtte zich in de slotjaren van haar carrière op de langebaan.

Ze was de eerste Nederlandse olympische medaillewinnaar bij het shorttracken en op de langebaan de eerste Nederlandse wereldkampioene sprint. Ze stopt met liefst 3 gouden olympische plakken op haar cv.

En alhoewel ze vooral een specialist was op de middenlange afstanden, werd ze in 2013 mooi Nederlands kampioen allround, voor Ireen Wüst.

Zus
Dit seizoen verloopt stroef. "Ik stond er goed voor deze zomer", legt ze uit. "Maar het overlijden van mijn zus heeft een klap gegeven, waardoor ik toch weer in een standje 'hard trainen en doen alsof er niets aan de hand is' ben gegaan. Dat heeft me gaandeweg toch weer ingehaald."

15 februari 2018: goud op de 1.000 m bij de Winterspelen in Zuid-Korea:

e