Jutta Leerdam doet boekje open over zwarte periode: ‘Ik had mezelf zo gebrainwasht’

18 mei 2023

Pro Shots

Jutta Leerdam zit tegenwoordig lekker in haar vel. De 24-jarige Nederlandse schaatste de afgelopen 1,5 jaar de nodige medailles bij elkaar en is gelukkig in de liefde met boksinfluencer Jake Paul. Toch was er een tijd dat Leerdam niet zo blij was met haarzelf. Ze vond zichzelf te dik, zo zei ze in een interview met het YouTube-programma Open Kaart.


Tegen host Robbert Rodenburg vertelde Leerdam dat ze 'helemaal doorsloeg' om haar eetgedrag. "Ik wilde zo perfect zijn", aldus Leerdam. "In de zin van, ik wilde zo perfect gezond eten en zo graag zo dun mogelijk zijn, dat dat me uiteindelijk wel wat vorm heeft gekost een aantal jaren en ook niet goed voor mij is geweest, want ik was daar gewoon de hele dag mee bezig."

Gezond
In totaal was Leerdam 3 jaar in de ban van haar problemen. Als iets ongezond was, liet ze het liggen. "Een stukje chocolade? Mijn lichaam hoefde het op een gegeven moment niet eens meer. Ik had het geblokt, alsof ik het gewoon niet lekker vond. Ik vond een appel ineens het lekkerste wat er was. Ik had mezelf zo gebrainwasht", erkende ze.

Spieren
Door haar eetpatroon vermagerde Leerdam zo erg dat ze al haar spieren verloor. Niet erg handig voor een schaatser. "Ik kwam niet meer vooruit, ik had al mijn spieren verbrand en was op", zei Leerdam, die ook met haaruitval kreeg te maken. "Het was too much."

Tegenwoordig is Leerdam sterker dan ooit. Ze eet nu 'om de beste van de wereld te zijn en sterk en gezond te blijven'. "Uiteindelijk bedankt mijn lichaam mij in al die prestaties die ik heb gedaan."