De petitie om schaatsbaan Kardinge in Groningen te ondertekenen heeft de mijlpaal van 10.000 bereikt. "Het ging zo snel, het is duidelijk dat Groningen niet zonder ijsbaan kan", jubelt werkgroep Behoud IJsbaan Kardinge (BIJK).
De gemeente Groningen moet bezuinigen en er heersen grote twijfels of er geïnvesteerd moet worden in een energievretende ijsbaan. Schaatsbaan Kardinge moet verduurzamen en dat kost bakken met geld. Zonder financiële gemeentesteun redt het Groningse schaatstheater dat niet. Topschaatsers als Jenning de Boo en Suzanne Schulting roepen gemeente middels de petitie op om de ijsbaan te redden.
14 mei 2024, 19:34
De toekomst van ijsbaan Kardinge in Groningen staat op het spel. De gemeente moet bezuinigen en er zijn grote twijfels of er nog wel geïnvesteerd moet worden in een energievretende baan. Topschaatser Jenning de Boo ondersteunt een petitie tegen de sluiting van Kardinge, waar ook (ex-)schaatsers Suzanne Schulting en Marianne Timmer hun eerste meters maakten.
Groenewold en Timmer maken zich ook hard voor Kardinge
"Het ging zo snel nadat we de petitie hadden geplaatst. Binnen een dag stond de teller op 5.000 en na een week hadden we al over de 10.000 handtekeningen", zegt Pieter Manning van BIJK. "De constatering dat vanuit de stad, de regio en heel Nederland steunbetuigingen kwamen, gaf ons aan dat we de juiste actie hebben ondernomen."
Oud topschaatsster Renate Groenewold was één van de eerste ondertekenaars en moedigt anderen aan dat ook te doen. "Onvoorstelbaar dat we straks geen ijsbaan op rijafstand hebben. Mede met dank aan deze ijsbaan heb ik mijn carrière vorm kunnen geven." Ook voormalig ster op het ijs Marianne Timmer roept op om je handtekening te zetten. Via Instagram hoopt ze zo steun te geven aan het behouden van de schaatsbaan.
IJsbaan meerdere keren decor NK schaatsen
De ijsbaan was meerdere keren het toneel van het Nederlands kampioenschap. De laatste keer was in 2015 toen de NK sprint daar werd gehouden. Dat is al een tijd geleden en het lijkt erop dat de topschaatsers voorlopig niet zullen terugkeren in Groningen. Misschien zelfs nooit meer.
In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, waren er twijfels in de Groningse gemeenteraad of er wel geld moet worden besteed aan de ijsbaan. Dat zou voor schaatsers voor problemen zorgen, want doordat het jaarlijks steeds minder vaak vriest, zijn ze juist afhankelijk van schaatsbanen.
Schaatsbaan Kardinge moet energieneutraal worden
De baan in Kardinge moet dus energieneutraal worden, maar heel simpel is dat niet. De baan heeft de afgelopen dertig jaar al enorm verduurzaamd. Toch is er nog veel werk aan de winkel. Zo ligt er een koelinstallatie die al volledig is afgeschreven. Er zit een chemische vloeistof in, die vanaf 2030 wettelijk verboden is. De baan zal dus sowieso moeten verduurzamen.
Als de gemeente geen financiële steun geeft dan is de kans groot dat de ijsbaan zal moeten sluiten. Gemeenteraadsleden en mensen uit de schaatswereld maken zich zorgen over dat scenario. Bart Jonkers, voorzitter van de KNSB-gewesten Groningen en Drenthe, liet eerder weten dat het problemen geeft voor de toekomst.
"Een baan waar je wedstrijden kunt rijden, is van groot belang", vertelde hij tegen het Dagblad van het Noorden. "Thialf is voor grote wedstrijden, maar het gaat ook om de wedstrijden daaronder. Zo komen talenten als Jenning de Boo bovendrijven. Als je ziet hoeveel plezier kinderen hebben bij het schaatsen, dat mag je niet weggooien."