De schaatsbond ISU vond dat de wereldbekers bij het shorttrack eens flink opgeschud moesten worden. Er kwam een nieuwe naam: World Tour. En er kwam een nieuwe opzet: de landen krijgen een bijnaam, om het zo wat aansprekender te maken (hopen ze). Nederland heet voortaan Dutch Lions.
Om de teamnamen te bedenken, gooide de ISU de poorten van de dierentuin open: USA Eagles, Belgian Ice Bears, German Wolves, French Roosters, Hunarian Falcons. Toch zijn er enkele bijnamen van buiten het dierenrijk, zoals British Royals en Japanese Ninjas. En je leert door alle gekkigheid wellicht nieuwe woorden, zoals bij Chinese Loongs (een soort draak) en Polish Hussars (huzaren: een soort ruiter).
Boeit me niks
Hoe kijken de Nederlandse shorttrackers aan tegen deze oppoetsbeurt? Zijn het noodzakelijke ingrepen om de sport beter onder de aandacht te kunnen brengen? Of is het onnodige franje die afleidt van de atletische prestaties? Sjinkie Knegt, nuchter als altijd, haalt zijn schouders op over het nieuwe sausje dat over de wereldbekers is gegoten: "Dat boeit me allemaal niks."
9 oktober 2024, 17:49
Bondscoach Niels Kerstholt heeft de Nederlandse shorttrackselectie voor de komende World Tour bekendgemaakt. Na een slecht jaar keert Sjinkie Knegt toch terug in de selectie. Sven Roes werd eerder dit jaar zelfs nog uit het team gezet. Ook hij is er weer bij.
Minder individuele ritten
Inhoudelijk verandert er niet al te veel. De grootste wijziging is dat er geen afstanden meer tweemaal worden gereden. Er zijn per sekse drie individuele afstanden: 500, 1000 en 1500 meter. Voorheen werd per bijeenkomst een van die drie afstanden tweemaal geprogrammeerd.
Gevolg is dat er dus minder startplekken zijn: in totaal negen per geslacht. Knegt verwacht dat veel landen elk weekend dezelfde drie personen op de drie afstanden inzetten. "Dat is niet goed voor de sport", zegt hij tegen de Volkskrant. "Het is iets wat de Koreanen sowieso gaan doen. Degenen die bij hun trials 1, 2 en 3 zijn geworden, rijden elk weekend alle afstanden. En dan zijn er dus ook drie man die elk weekend op het bankje zitten te wachten."
Xandra Velzeboer
Xandra Velzeboer deelt de zorgen van Knegt. In het algemeen steunt ze de aanpassingen: "Ik vind het wel mooi dat ze er bij de ISU mee bezig zijn om meer aandacht te genereren voor de sport. Maar het pak waarin ik rijd, daar ga ik niet harder van schaatsen."
Maar ook zij zou liever zien dat er meer dan drie individuele afstanden worden gehouden. "We gaan nog steeds met zes mannen en zes vrouwen, maar er zijn op die zes nog maar negen startplekken. Er zullen nu dus mensen zijn die minder gaan rijden in een weekend dan eerst. Ik ben benieuwd hoe dat voor de breedte van de sport gaat uitpakken."
16 oktober 2024, 16:53
De zusjes Xandra en Michelle Velzeboer vallen komend seizoen extra op in de shorttrackwereld. In tegenstelling tot de andere rijders dragen zijn een futuristische helm, die mede ontworpen is door hun vader. Het moet niet alleen zorgen voor extra snelheid, maar ook voor meer veiligheid.