Het is vooralsnog het onderdeel dat de meeste weerstand oproept binnen de schaatswereld: de mixed gender relay. Ook Joep Wennemars moet er weinig tot niets van hebben.
Wennemars praat in de podcast van Sportnieuws.nl en Schaats Inside onder meer over de toekomst van zijn sport. De 22-jarige hardrijder van Team Essent begrijpt niet alle keuzes van de internationale schaatsbond ISU.
Mixed gender
"Eigenlijk is schaatsen helemaal niet duurzaam", aldus Wennemars, onder meer doelend op alle kunstijsbanen. "Wat mij betreft gaan ze daar meer tijd en energie in stoppen in plaats van in de mixed gender relays."
15 december 2024, 08:56
Joep Wennemars kende een behoorlijk lastige voorbereiding op het huidige schaatsseizoen, maar de gevolgen hadden nog veel groter kunnen zijn. In de podcast van Sportnieuws.nl en Schaats Inside vertelt hij hoe dat precies zit.
"In de atletiek vind ik het een heel mooi onderdeel", zegt Wennemars, die afgelopen zomer Nederland op weergaloze wijze goud zag pakken op de Olympische Spelen in Parijs. "Daar werkt het goed, iedereen vindt het mooi om te zien en er komen mooie wedstrijden uit voort."
"Het stukje mixed gender is ook helemaal prima in het schaatsen. Alleen het sportieve is toch belangrijker dan dat we inclusief willen zijn. Als blijkt dat het niet werkt, dan werkt het niet en moet je iets anders verzinnen of het niet doen, denk ik."
Debacle in Nagano
Dit seizoen werd er in Nagano een mixed gender relay afgewerkt. Eerst werd Italië gediskwalificeerd en vervolgens ging het ook helemaal mis bij de Nederlanders Angel Daleman en Wesly Dijs. Niemand leek er vervolgens mee te zitten dat een kans op een medaille was verspeeld.
24 november 2024, 09:51
De lach op de gezichten van Wesly Dijs en Angel Daleman sprak bij de World Cup in Nagano boekdelen. De twee Nederlandse schaatsers waren zojuist gediskwalificeerd op de gemengde aflossing, maar gingen daar nogal luchtig mee om.
"Ik heb het niet eens gezien", zegt Wennemars over het debacle. "Ik heb gehoord dat er weer diskwalificaties waren. Ik vind het goed dat er mensen zijn die het onderdeel willen rijden. Als het onderdeel door de ISU wordt georganiseerd, dan vind ik dat we mee moeten doen. Boycotten vind ik een beetje treurig. We kunnen beter als rijders aangeven waarom we het een waardeloos onderdeel vinden en wat we er graag voor in de plaats willen zien, in plaats van alleen afgeven."
Pure vorm
"Ik denk dat er veel leukere onderdelen te verzinnen zijn", aldus Wennemars, die sowieso niet per se een voorstander is van nieuwe onderdelen. "We hebben gewoon een aantal heel mooie individuele afstanden, dat is de meest pure vorm van sport. De echt grote schaatsers zetten dat toch altijd boven de teamonderdelen. Wat ik ook begrijp."
29 november 2024, 08:40
Joep Wennemars (22) timmert hard aan de weg als schaatser. Inmiddels heeft hij tijdens zijn nog prille carrière al aardig wat centjes bij elkaar geschaatst en onlangs kocht de sprinter een huis. Terwijl Wennemars in Azië is voor de eerste World Cups van het seizoen klussen zijn vader Erben en moeder Renate er flink op los.
"We moeten blijven nadenken over nieuwe onderdelen", aldus de specialist op de 1000- en de 1500 meter. "Als er iets vets bijzit, dan moeten we het proberen. Maar we kunnen wel de conclusies trekken dat dit een beetje een ballenonderdeel is."
Beluister nu de podcast met Joep Wennemars
In de Sportnieuws.nl-podcast vertelt Joep Wennemars over een turbulente tijd, over zijn liefde voor de sport en de verschillen tussen binnen- en buitenijs. Ook gaat hij dieper in op lastige dilemma's, spreekt hij openhartig over zijn klussende vader Erben en komt hij met een duidelijke boodschap voor de KNSB. Beluister hieronder de aflevering of check in via Spotify.