Mogelijk grote verandering op komst in schaatswereld: 'Die toernooien staan ter discussie'
i

Kjeld Nuis was een van de weinige Nederlandse toppers die wel van de partij was bij de World Cup in Polen. © Getty Images

Mogelijk grote verandering op komst in schaatswereld: 'Die toernooien staan ter discussie'

21:26, 23-02-2025 / Laatste Update: 09:14, 24-02-2025

De schaatskalender ziet er al enkele jaren nagenoeg hetzelfde uit met WK's, EK's, NK's en de wedstrijden in de World Cup. Oud-schaatser Erben Wennemars denkt echter dat daar snel verandering in kan gaan komen.

In Polen verzamelden de schaatsers zich dit weekend voor de voorlaatste World Cup van het seizoen, maar niet alle wereldtopppers waren van de partij. Sterker nog: de meeste Nederlandse topschaatsers kozen ervoor om het weekend over te slaan. Dat riep ook direct de vraag op hoe serieus de schaatsers de World Cup eigenlijk nog nemen.

Wennemars deed namens de NOS zondag de analyse van de World Cup en ziet hoe de status daarvan is veranderd: "Vroeger was die wereldbeker en het klassement belangrijk. Dat was een grote prijs. Maar door de jaren heen gaat het allemaal naar de WK afstanden en zijn die wereldbekerwedstrijden veredelde trainingwedstrijdjes geworden."

Onder deze voorwaarde mogen schaatstoppers Jutta Leerdam, Jenning de Boo en Femke Kok de World Cup in Polen overslaan

21 februari 2025, 17:39

Schaatsbond KNSB maakte eerder deze week de Nederlandse deelnemers aan de vijfde World Cup van het seizoen bekend en daar zaten flink wat verrassingen bij. Een heleboel topschaatsers, waaronder Jutta Leerdam, Jenning de Boo, Joy Beune en Femke Kok, hebben zich namelijk afgemeld voor de wedstrijd van komend weekend in het Poolse Tomaszow Mazowiecki, maar daar stelde de schaatsbond wel een voorwaarde tegenover.

Toernooien ter discussie

Hij ziet wel dat de internationale schaatsunie ISU er alles aan doet om de wereldbeker zo belangrijk mogelijk te maken door de manier waarop de rijders punten pakken. "Ze hebben de puntentelling zo gemaakt dat als je er een keertje niet bij bent, dan ben je gelijk kansloos voor het klassement." Als voorbeeld geeft hij Jenning de Boo die besloot de World Cup in Polen over te slaan: "Ik snap het heel goed, maar het klassement kan hij niet winnen."

Het blijkt echter dat de ISU eraan denkt de schaatskalender op de schop te gooien om het belang van de World Cups te vergroten. "Ik weet dat de EK's ter discussie staan en ook het WK sprint en het WK allround, maar dan moeten we er wel iets anders voor terugkrijgen", vertelde Wennemars bij de publieke omroep.

Ook ziet hij een ander obstakel: "Eigenlijk moet het een opmaat zijn naar de WK, maar het probleem is: je kwalificeert je niet op naam, maar voor het land." Op basis van waar de schaatsers van elk land eindigen in het klassement van de World Cup wordt namelijk bepaald hoeveel tickets dat land voor de WK of de Olympische Spelen van het jaar erna krijgt. "Dat betekent niet dat die rijders die nu rijden dan ook mogen starten, want daar gaan we volgend jaar weer een speciaal kampioenschap voor houden", sluit Wennemars af.

Veel afwezigen

Naast De Boo waren er nog een heleboel andere Nederlanders afwezig in Polen. Jutta Leerdam, Femke Kok, Joy Beune, Chris Huizinga, Beau Snellink en Antoinette Rijpma-De Jong besloten allemaal om niet naar het oosten van Europa af te reizen na de NK afstanden van vorige week. Zij staan volgende week normaal gesproken wel weer aan de start in Heerenveen bij de laatste World Cup van het seizoen.