Nederlandse schaatstopper uit zijn twijfels over nieuwste trend: 'Dat is nog maar de vraag'
i

Beau Snellink © Getty Images

Nederlandse schaatstopper uit zijn twijfels over nieuwste trend: 'Dat is nog maar de vraag'

17:19, 02-03-2025 / Laatste Update: 17:22, 02-03-2025

Veel schaatsers testen bij de laatste World Cup in Thialf of ze sneller zijn met een helm op. Nederlander Beau Snellink wil daar voorlopig niet aan geloven. "Ik ben er geen fan van", zegt hij tegen Sportnieuws.nl.

Snellink werd dit weekend derde op de 5000 meter en pakte daarmee ook de derde plek in het eindklassement op de lange afstanden. Op de vijf kilometer zag de Nederlandse allrounder hoe collega's Ted-Jan Bloemen en Davide Ghiotto met een helm op reden.

"Ze zeggen dat het sneller is", legt Snellink uit bij Sportnieuws.nl. "Dat het een x-aantal tienden zou schelen. Het is nog maar de vraag hoeveel dat nu echt is. Het is natuurlijk ook wel warm onder die helm, zeker als je eronder nog een keppie op doet." Daarmee doelt hij op het stuk aan het pak dat schaatsers over hun hoofd trekken.

Nadelen van een helm

De extra warmte van een helm is een van de redenen waarom Snellink er voorlopig niet aan gaat beginnen. "Het gaat je dus ook ergens tegen zitten. Het is leuk dat het wordt geprobeerd, maar ik ben er geen fan van." Hij heeft er ook niet mee getest. De 23-jarige rijder van Team Essent weet immers hoe het is om met een helm te rijden, want die had hij bij de ploegenachtervolging nog op.

"Ik hou het voorlopig bij de team pursuit", zegt hij dan ook. Snellink werd met Jorrit Bergsma en Chris Huizinga derde in Heerenveen. "Pas als ze laten zien dat het écht écht sneller is, dat we dan wel moeten, maar ik hou het nu nog bij mijn keppie."

Kritiek van de analisten

Ook Erben Wennemars was er niet over te spreken. Het schaatsicoon zei bij de NOS: "Ik vind het niks. Ik vind het jammer, want ik wil die expressie en emotie zien. Alles wat gezichtsbedekkend is, wordt het minder leuk van. Iedereen zegt ook altijd dat het niks te maken heeft met veiligheid. Dat is ook de enige reden waarom er helmen gebruikt moeten worden. Als de ISU (de internationale schaatsunie, red.) dat wil, moeten ze het verplichten. Dan moeten er ook duidelijke regels over komen."