Schaatsen gaat 'nieuw tijdperk' in met speciaal toernooi in Nederland: 'Scheelt een hoop gedoe'
i

'Nederland, schaatsland' loopt weer eens voorop als het gaat om nieuwe uitvindingen. ©ANP

Schaatsen gaat 'nieuw tijdperk' in met speciaal toernooi in Nederland: 'Scheelt een hoop gedoe'

16:53, 19-02-2025 / Laatste Update: 17:12, 19-02-2025

Nederland loopt voorop in de schaatswereld. 'We' zijn de ontdekkers van de sport én leveren de beste schaatsers af. Om de sport van nieuwe impulsen te voorzien, heeft de schaatsbond KNSB een nieuw testevent ontwikkeld. Op 9 maart wordt het startschot gegeven voor 'De Nationale 500'.

De 500 meter wordt dan op alle ijsbanen in Nederland gereden. Tegelijkertijd, door jong en oud en door amateurs en senioren. De KNSB ontwikkelde samen met enkele partijen 'de Algemene Nederlandse Schaatstijd'. Daarin zit een correctiefactor, waardoor de tijd op elke baan gecorrigeerd wordt naar een algemene tijd. Zo worden de afwijkingen eruit gefilterd en kan iedereen zijn of haar tijd op de 500 meter eerlijk met elkaar vergelijken.

'Nieuw tijdperk'

“Dit kan de aftrap zijn voor een nieuw tijdperk", zegt Jurre Trouw van de KNSB. “Wat nu als je jouw snelste tijd hebt gereden op een supersnelle baan? Al ga je daarna op je thuisbaan nog zo veel harder dan voorheen, dat persoonlijke record blijft buiten bereik. Je hoopt op zichtbare verbetering, maar in de kille cijfertjes zie je die niet terug.”

'Je rekent alles om'

Op 9 maart wordt er dus tijdens het testevent voor het eerst wél vergeleken tussen alle verschillende banen in Nederland. “Door die tijden met elkaar te vergelijken, konden we een correctiefactor samenstellen die een tijd op baan X kan afzetten tegen een tijd op baan Y", legt projectleider Wouter van der Ploeg. "Je rekent alles om naar een Algemene Nederlandse Schaatstijd. Daarmee weet je straks exact wat jouw tijd volgens die standaard waard is."

Factoren

Er worden veel factoren meegenomen in de Algemene Nederlandse Schaatstijd, maar nog lang niet alles. Luchtdruk, wind en temperatuur zitten er nog niet in. “Dat zijn allemaal invloeden die je, mits zorgvuldig gewogen, straks ook in de correctiefactor zou kunnen opnemen, die dan nog verfijnder wordt." Maar tijdens het testevent wordt eerst 'de basis' geprobeerd.

'Hoe gaaf is het?'

Trouw: “Hoe gaaf is het om als Amsterdammer schaatsvrienden in Leeuwarden, Deventer of Breda uit te dagen voor die wedstrijd op 9 maart? Maak die kring zo groot als je wilt. Ieder rijdt gewoon op zijn eigen baan, wat een hoop reistijd en gedoe scheelt, en aan het eind weet je wie de beste was. Uiteindelijk beklimmen er drie het virtuele podium."