De EK allround en EK sprint werden een Nederlands feestje. Op drie van de vier klassementen stonden de oranje gekleurde schaatsers op de podia. Alleen bij de mannen was er voor het eerst in 14 jaar geen Nederlandse winnaar op de allround. Dit is wat de schaatsers met hun prestaties verdiend hebben in Thialf.
De verwachting van Jutta Leerdam kwam meer dan uit in Heerenveen. De Nederlandse topsprintster won zelf goud en zag naast haar op het podium ook landgenoten staan, precies zoals ze van tevoren al had gezegd. Bij de mannen was dat beeld hetzelfde. Het bewijs dat de Nederlandse sprinters op Europees niveau ongenaakbaar zijn. Aangezien het prijzengeld alleen werd uitgekeerd aan de eindwinnaars van het klassement, gaat al het prijzengeld bij de sprinters naar de Nederlanders.
11 januari 2025, 16:27
Jutta Leerdam zei het al na het NK sprint: "Wie komen er nou eigenlijk bij op het EK? Het Nederlandse niveau is al het beste van Europa." Die woorden mag ze dit weekend waar gaan maken op het EK sprint. Tegelijkertijd wordt het EK allround gehouden, waar Nederland meer concurrentie heeft. Hier lees je alles over het gecombineerde EK schaatsen in Thialf, Heerenveen.
Verschil in geld
Opvallend aan het prijzengeld van de internationale schaatsunie ISU is dat er meer te verdienen was voor de allroundkampioenen dan voor de sprintkampioenen. Zo krijgt Antoinette Rijpma-De Jong met haar titel in Heerenveen meer dan Jutta Leerdam. Terwijl ze hetzelfde aantal afstanden gereden hebben: vier.
12 januari 2025, 16:32
Ze was al wereldkampioen én Nederlands kampioen allround en had daar bijzonder graag de Europese titel aan toegevoegd. Joy Beune deed er alles aan, maar moest nét buigen voor Antoinette Rijpma-de Jong. En dat deed pijn.
Prijzengeld EK sprint en EK allround
Diep in de krochten van het internet heeft de internationale schaatsunie ISU een document gepubliceerd met daarin het prijzengeld. Die is voor het laatst geupdatet ver na de laatste EK sprint en allround in 2023. Verdere updates zijn er niet geweest, dus we gaan ervan uit dat de onderstaande prijzen nog altijd gelden. Het prijzengeld voor mannen en vrouwen is wél hetzelfde.
Podiumplek klassement | Prijzengeld EK allround | Prijzengeld EK sprint |
1. (Goud) | 7000 dollar (6700 euro) | 6000 dollar (5700 euro) |
2. (Zilver) | 5000 dollar (4800 euro) | 4000 dollar (3800 euro) |
3. (Brons) | 3000 dollar (2800 euro) | 2000 dollar (1920 euro) |
12 januari 2025, 16:47
Femke Kok kwam slechts 0,04 seconden tekort voor de eindzege bij het EK sprint. Het zorgt voor gemengde gevoelens bij de schaatsster, die pas eigenlijk net weer fit is. Balen, trots, vertrouwen en dankbaarheid zijn een paar gevoelens die voorbijkomen.
Prijzengeld per sprinter
Leerdam mag dankzij haar titel dus 5700 euro bijschrijven. 3800 euro gaat naar de veelbesproken Femke Kok. Zij werd tweede, terwijl ze zich alleen van het EK verzekerd wist dankzij een aanwijsplek van de KNSB. De bronzen medaille voor Suzanne Schulting is 1920 euro waard.
Bij de mannen gaat hetzelfde geld dus ook naar drie Nederlanders. Jenning de Boo werd Europees kampioen en pakte dus, net als Leerdam, 5700 euro met die prestatie. Nummer twee Merijn Scheperkamp en nummer drie Tim Prins zijn ook een paar duizend euro rijker.
12 januari 2025, 17:56
Jutta Leerdam had het geweldig naar haar zin tijdens een speciaal ererondje door schaatstempel Thialf. De winnaar van het EK sprint werd op een arreslee met paarden ervoor over het ijs gereden. De organisatie kon alleen niet voldoen aan één van Leerdams verzoeken.
EK allround: veel buitenlanders met prijzengeld
Op de EK allround moest het geld naar meer buitenlandse schaatsers. Rijpma-De Jong en Joy Beune werden bij de vrouwen wel 'gewoon' één en twee en verdienden daar respectievelijk 6700 en 4800 euro mee. Nummer drie Ragne Wiklund uit Noorwegen moet het doen 2800 euro.
Bij de mannen haalde alleen Beau Snellink het podium. Zijn derde plaats is goed voor die 2800 euro die Wiklund ook kreeg. Goud was er voor de Noor Sander Eitrem, die dus 6700 euro rijker terug naar huis gaat. De Italiaan Davide Ghiotto neemt een zilveren medaille en 4800 euro aan prijzengeld mee naar huis.
12 januari 2025, 17:19
We moesten terug naar 1991 voor de laatste Noorse eindzege op een EK allround. In Sarajevo was het toen Johan Olav Koss die de Nederlanders Leo Visser en Bart Veldkamp voorbleef. Vierentwintig jaar later is het weer zover. In Thialf werd het dit keer zelfs een dubbelslag voor de Noren.