Dumoulin maakt gigantisch veel indruk in heerlijke rit; Thomas wint en pakt geel
i

ANP

Dumoulin maakt gigantisch veel indruk in heerlijke rit; Thomas wint en pakt geel

Bart van der Wijst • 19:40, 18-07-2018 / Laatste Update: 23:47, 04-01-2024

Tom Dumoulin, wat een héérlijke gozer! Hij ging in de afdaling van de Cormet de Roselend met een ploegmaat in de aanval, en bijna met succes. Op enkele kilometers van de streep op de slotklim werd hij achterhaald door Team Sky. Geraint Thomas won uiteindelijk de etappe naar La Rosière en pakte het geel.

Dumoulin werd 2de, nadat 'ie een sprintje won van Chris Froome.

Aanval!

In de afdaling van de Cormet de Roselend ging Dumoulin samen met Søren Kragh Andersen ervandoor. Onderweg pikte hij Alejandro Valverde op, die een aanval plaatste op de Col du Pré. Op de laatste klim weigerde de Spanjaard over te nemen, waardoor Team Sky het tweetal binnen no time leek terug te grijpen. Dus besloot de Nederlander maar solo te gaan. En dat lukte, bijna.

9 km - De beelden: Dumoulin laat Valverde achter. #TDF2018 pic.twitter.com/IYfTj1FrxE

— NOS Wielrennen (@NOSwielrennen) 18 juli 2018

Gevecht tussen Dumoulin en Sky

Na het wegvallen van Valverde restte een race tussen de Nederlander en Team Sky. Even kreeg Dumoulin hulp van Barguil, oud-ploeggenoot bij Team Sunweb, maar het mocht niet baten.

Op 5 kilometer van de streep ging Geraint Thomas achter Dumoulin aan. De Brit was binnen no time bij de Nederlander en samen leken ze op weg naar de finish. Achter hen kwam ook Froome los van de andere favorieten en kwam hij uiteindelijk bij Dumoulin.

Op dat moment sprong Thomas weg bij Dumoulin. Thomas achterhaalde Mikel Nieve die op weg leek naar de ritzege, won daardoor de rit én pakte hij het geel. Dumoulin won nog wel het sprintje van Froome.

4 km - Geraint Thomas valt aan, hij gaat op weg naar Dumoulin. Wat doen Froome en Quintana? #TDF2018 pic.twitter.com/rIqXfkp7kU

— NOS Wielrennen (@NOSwielrennen) 18 juli 2018

Wie zijn de verliezers?

Achter het trio Thomas, Dumoulin en Froome waren er natuurlijk ook verliezers. Bauke Mollema moest al vroeg afhaken vanwege z'n rugblessure. Op de slotklim bleven ook Nairo Quintana, Romain Bardet, Vincenzo Nibali en Steven Kruijswijk achter. Zij verloren bijna 40 seconden op Thomas, Dumoulin en Froome. Kruijswijk kwam 50 tellen na hen.

📊 Here is the new GC after stage 11 !@GeraintThomas86 is the new @MaillotjauneLCL ! 💛

📊 Voici le nouveau classement général après l'étape 11 ! Geraint Thomas est le nouveau @MaillotjauneLCL ! 💛#TDF2018 pic.twitter.com/iEyrX4SfSb

— Le Tour de France (@LeTour) 18 juli 2018