Lidl-Trek haalt opgelucht adem: oud-wereldkampioen vervolgt Tour de France na harde val
Mark Cavendish sprint naar de zege, maar op de achtergrond gaat het mis voor Mads Pedersen © Getty Images

Lidl-Trek haalt opgelucht adem: oud-wereldkampioen vervolgt Tour de France na harde val

11:00, 04-07-2024 / Laatste Update: 11:00, 04-07-2024

Lidl-Trek en Mads Pedersen komen met de schrik vrij. De Deen ging woensdagmiddag vlak voor de finish van de sprintrace hard onderuit, maar kan zijn Tour de France vervolgen, laat zijn ploeg doorschemeren op social media.

"Mads Pedersen werd bij de crash in de slotfase van de vijfde etappe hard geraakt op zijn linkerschouder en rug, maar de eerste röntgenfoto's brachten geen breuken aan het licht", liet zijn ploeg naderhand weten. "Hij zal vannacht verder in de gaten worden gehouden en woensdagochtend zal worden besloten of hij kan starten voor de zesde etappe." Dat oordeel is dus geveld: Pedersen is fit genoeg om aan de zesde rit te beginnen. Hij kan zich direct revancheren, want ook die etappe is een vlakke en eindigt normaal gesproken in een sprint.

De vijfde rit werd gewonnen door de Brit Mark Cavendish, die daarmee het record van de meeste etappezeges (35) alleen in handen kreeg. Ook dat ging nog bijna mis, vanwege zijn ketting die het vlak voor de finishlijn begaf.

Pedersen, die in 2022 en 2023 een Tour-etappe won, boekte in 2019 waarschijnlijk de meest bijzondere zege uit zijn leven. In een kletsnat Harrogate sprintte hij in een groepje van drie naar de wereldtitel. Hij klopte in de eindsprint Matteo Trentin en Stefan Küng.

Tom Dumoulin maakt zich zorgen om hartproblemen bij wielrenners: 'Dat kun je je afvragen'

3 juli 2024, 23:40

Wielrenner Nathan van Hooydonck was vorig jaar nog een van de teamgenoten die Jonas Vingegaard aan zijn tweede eindzege in de Tour de France wist te helpen. Een aantal maanden later was zijn carrière plotsklaps voorbij door een hartstilstand. Hij is niet de eerste wielrenner die kampt met hartproblemen en oud-wielrenner Tom Dumoulin vindt dat zorgwekkend.

Tour de France

De Ronde van Frankrijk is zaterdag 29 juni begonnen in Italië met een rit van Florence naar Rimini. Bekijk op onze speciale pagina over de Tour de France al het laatste nieuws, het volledige rittenschema en de rituitslag en standen in de overige klassementen en de lijst met alle deelnemers. Check ook het overzicht met het te winnen prijzengeld.