Roglic wil niks zeggen over zijn kansen in de Tour
i

EPA

Roglic wil niks zeggen over zijn kansen in de Tour

Brian Vesseur • 14:08, 05-07-2018 / Laatste Update: 17:50, 05-01-2024

Primoz Roglic is sterk dit jaar, heel sterk. De Sloveen heerste dit voorjaar in rittenkoersen. Die duren ongeveer een week. Maar nu staat de Tour de France voor de deur, die 3 weken duurt. Kan-ie het hier ook? Roglic haalt zijn schouders er over op.

In de Ronde van Baskenland en de Ronde van Romandië versloeg Primoz Roglic dit seizoen mannen als Mikel Landa, Nairo Quintana, Richie Porte en Daniel Martin. Voor hen is het allang geen vraag meer: zij gaan vol voor een plaats in de top van het algemeen klassement. En Roglic? In gesprek met het Algemeen Dagblad blijft hij mysterieus: ,,We zullen het zien.''

Doel: geconcentreerd blijven

Waar zijn Lotto-Jumbo-ploegmaten Dylan Groenewegen en Steven Kruijswijk al maanden bezig zijn met hun doelen voor deze Tour - nieuw sprintsucces, een goed klassement in de Tour – blijft Roglic liever mysterieus. In staccato: ,,Mijn doel? Drie weken geconcentreerd blijven. Mijn ogen openhouden. En leren.”

Hij houdt zijn kaarten dus tegen de borst, maar wie goed luistert naar de 28-jarige Sloveense groeibriljant denkt toch stiekeme klassementsaspiraties te ontdekken. ,,Het zou kunnen. Eerst moeten we veilig bij de Alpen en de Pyreneeën aankomen en daarna kan alles gebeuren. Dan zal blijken of het mogelijk is, of dat ik net als vorig jaar voor een ritzege ga of voor de bolletjestrui.”

Eerste Sloveen met etappezege

In het bergklassement eindigde Roglic vorig jaar als tweede, de meeste punten haalde hij binnen in de rit van La Mure naar Serre Chevalier. Daar vierde hij de grootste overwinning uit zijn carrière en de eerste Sloveense ritzege ooit in de Tour. Over zijn vorm bestaat in elk geval geen twijfel. In juni bleef hij in zijn geboorteland en won hij de Ronde van Slovenië. ,,Maar ik ben nog jong. Als ik dit jaar ergens veel tijd verlies dan is dat geen ramp. Dan kom ik een van de komende jaren terug om proberen te winnen.”