Misbruikte ex-topturnster komt met gruwelijke details over coach
i

AFP

Misbruikte ex-topturnster komt met gruwelijke details over coach

admin • 14:13, 19-01-2018 / Laatste Update: 03:14, 08-01-2024

De 22-jarige ex-toptursnter McKayla Maroney, goed voor een gouden medaille tijdens de Spelen van 2012, is al getuige opgeroepen in het proces tegen Larry Nassar. Die was haar coach bij het nationale turnteam, maar kon met zijn tengels niet van de meisjes afblijven.

Tijdens het proces tegen Nassar heeft Maroney als een van de vele misbruikte meisjes, een boekje opengedaan over de smerige praktijken van haar voormalige coach.

"Het begon toen ik 13 of 14 jaar oud was, tijdens een van mijn eerste trainingskampen met het nationale turnteam. Het eindigde pas toen ik de sport vaarwel zei", zegt Maroney volgens HLN.

"Ik was 15 jaar tijdens de griezeligste nacht van mijn leven. Ik had met het team een hele dag en nacht gevlogen naar Tokio. Hij had me een slaappil gegeven op de vlucht en het volgende dat ik me herinner was dat ik alleen met hem was op zijn hotelkamer en dat hij me een ‘behandeling’ gaf. Ik dacht dat ik zou sterven die nacht."

Geen ouders

Bij trainingen en trainingskampen was het voor ouders van turnsters strikt verboden om aanwezig te zijn. Nassar kun dus gewoon zijn gang gaan. Een gruwelijk aantal van 100 meisjes (of inmiddels vrouwen) heeft dusdanig vervelende, enge, of gruwelijke ervaringen met de coach dat zij allemaal tegen hem gaan getuigen. Vooral het feit dat ouders niet konden ingrijpen zit Maroney dwars.

"Mijn familie torst een vreselijk en onterecht schuldgevoel met zich mee. Larry Nassar verdient het om de rest van zijn leven achter de tralies te zitten. Niet alleen om wat hij mij, mijn teamgenoten en zo veel andere kleine meisjes heeft aangedaan, maar ook zodat hij nooit meer een ander kind kwaad kan doen. Ik dring erop aan om hem de maximumstraf te geven."