Van Gelder heeft geen behoefte aan bezoekje afkickkliniek

Van Gelder heeft geen behoefte aan bezoekje afkickkliniek

admin • 11:25, 31-10-2015 / Laatste Update: 02:59, 13-12-2023

Exact 72 kilometer scheidt de SSE Hydro Arena, decor van de WK turnen in Glasgow, van Castle Craig. Yuri van Gelder voelt niet de behoefte om tussendoor een bezoekje te brengen aan de afkickkliniek waar hij eind 2009 elf weken verbleef.

,,Ik heb er hier wel een paar keer aan teruggedacht. Als ik nu naar buiten wil lopen, kan dat. Daar zat er een hek omheen." Bij een dopingcontrole op de NK van 2009 werd de ringenspecialist betrapt op cocaïnegebruik. Tijdens zijn verblijf op het Schotse landgoed, door Van Gelder verbasterd tot Castle Crack, brak hij met het verleden. ,,Het is een goede plek om tot rust te komen, om na te denken wat je precies in je leven wilt. Mij heeft het duidelijk gemaakt dat het anders moest. Ik vond het een wijze tijd, kan het iedereen aanraden. Het was fijn om weg te zijn, terwijl er thuis een mediahype uitbrak."

Mislukte missies

Na weer een mislukte olympische missie, door broddelwerk in de afsprong op de WK van 2011 in Tokio, beginnen de jaren te tellen. Het feuilleton wordt vanmiddag in Glasgow vervolgd. Van Gelder (32) weet nog niet of hij in een klucht zit of dat er een happy end komt. WK-brons volstaat om als eerste Nederlandse mannenturner zeker te zijn van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een luxe die zelfs Epke Zonderland niet kent.

,,You never fail, until you stop trying. Je faalt pas, als je stopt met proberen", haalt Van Gelder in een zeldzaam filosofisch moment Albert Einstein aan. ,,Zo'n mooi zinnetje geeft me extra kracht. Zo lang ik weet dat ik het nog kan, ga ik door. Ik ben een strijder.''

Lees ook: Zorgen in de dressuursport: “We moeten de regels herzien. Het is te ingewikkeld”

Lees ook: Kun jij je vrienden ook nooit volgen als ze over Rugby praten? Check ‘Rugby voor dummies’

Lees ook: Frank de Boer blij met ‘agressieve’ Sinkgraven (video)