Feyenoord- en Ajax-fans zoeken elkaar op bij amateurclub Swift

20 mei 2019

Sportcomplex Swift © Google streetview

Feyenoord- en Ajax-fans hebben de amateurwedstrijd vv Swift-SC Feyenoord zaterdag aangegrepen om elkaar eens op te zoeken. Het was aan de politie van Amsterdam te danken dat het uiteindelijk niet op rellen uitliep.


Volgens AT5 hadden de meegereisde Feyenoordsupporters weinig oog voor de wedstrijd, maar waren ze met hun zwarte kleding vooral heel intimiderend aanwezig op het Amsterdamse sportpark van Swift. Daar bleken ook Ajax-fans aanwezig te zijn.

Spreekkoren en vuurwerk
De supportersgroepen waren elkaar aan het provoceren met het roepen van leuzen en met kwetsende spreekkoren. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Op filmpjes is te horen dat de fans van Feyenoord antisemitische teksten scandeerden in de richting van de Ajaxfans. De politie wilde dit in eerste instantie nog niet bevestigen. Waarschijnlijk volgt er nog een onderzoek.

De politie besloot om hard op te treden en de groepen supporters uit elkaar te halen bij het sportcomplex van Swift op het Olympiaplein in Amsterdam Zuid. Daarbij werd niemand aangehouden. Ook raakte niemand gewond. Tijdens de ongeregeldheden sneuvelden twee ruiten van de Feyenoord-bus, die later wel terug naar Rotterdam kon rijden. Ook daar werd niemand voor aangehouden.

Uitsupporters bij de Klassieker? 
De politie wil fans van Ajax en Feyenoord waarschuwen voor de gevolgen van dit soort ongeregeldheden. Dit wordt meegenomen in de gesprekken over het wel of niet toelaten van uitsupporters tijdens toekomstige Klassiekers.