Wanneer mag je als amateurclub meedoen aan de ‘echte’ KNVB beker?

3 april 2019

BSR Agency

Ajax speelt 5 mei de bekerfinale tegen Willem II. In hun 'Road to the Final' rekenden de Amsterdammers onder meer af met tweedeklasser Ter Werve (0-7). Ajax haalde de bekerfinale, maar het seizoen van de amateurclub uit Rijswijk was misschien al veel langer geslaagd.


Want welke amateurvoetballer wil dat nu niet? Spelen tegen een club op het hoogste niveau van Nederland! Maar hoe kregen die Rijswijkers het voor elkaar om als tweedeklasser mee te mogen doen in de KNVB beker? We leggen het je uit. Let op! Het gaat hier dan wel om eerste elftallen van clubs.

In Nederland wordt amateurvoetbal gespeeld in 6 districten: Noord, Oost, West I, West II, Zuid I en Zuid II. In elk van deze districten wordt een aparte districtbeker gespeeld. Dit gaat over het algemeen tussen alle amateurclubs uit het district, van de 5e klasse tot aan de hoofdklasse.

Kwalificatierondes
Alle halve finalisten in elke districtbeker mogen dromen van deelname aan de 'echte' KNVB beker. Die ploegen mogen zich in het volgende seizoen namelijk melden in de eerste kwalificatieronde van de TOTO KNVB Beker.

Hier doen dus deze 24 halve finalisten aan mee, plus alle 34 derde divisionisten die in het vorige seizoen niet kampioen zijn geworden of een periode hebben gepakt. Jong-elftallen mogen trouwens niet meedoen aan de KNVB beker.

Tweede divisie komt erbij 
Via loting wordt bepaald wie er tegen elkaar spelen in die eerste kwalificatieronde. De winnaars plaatsen zich weer voor de 2e kwalificatieronde. In die ronde stromen ook de tweede divisionisten in, met uitzondering van de kampioenen en periodekampioenen van het vorige seizoen.

Die plaatsen zich automatisch voor de 1e ronde van de KNVB beker. Als ook die kwalificatieronde wordt overleefd, plaatste de club zich voor de 1e ronde van de KNVB beker. In die 1e ronde stromen alle betaald voetbalclubs in. Vanaf dan bestaat dus de kans dat je tegen een profclub speelt!