De bus van VVV-Venlo houdt het nét geen helft vol tegen Ajax, dat met 1-4 wint

Soccrates Images

Martijn Baars • 22:22, 17-08-2019 / Laatste Update: 18:46, 12-12-2023

VVV-Venlo had vanaf het allereerste fluitsignaal maar 1 doel in de thuiswedstrijd tegen Ajax: tegenhouden. Trainer Robert Maaskant parkeerde de bus op de eigen 16. Dat leverde iets minder dan 45 minuten problemen op voor Ajax, maar daarna was de beer los. Het werd in Venlo 1-4 voor de regerend landskampioen.

Ajax kon het gaatje in de Venlose muur maar niet vinden. Dat zorgde voor traag spel en veel geschuif. Quincy Promes, die zijn basisdebuut in de Eredivisie maakte, viel in de eerste helft geblesseerd uit. Tot dan toe het enige noemenswaardige feitje voor rust.

Ziyech 0-1

Maar vlak voor het verstrijken van de speeltijd in de eerste 45 minuten, scoorde Ajax dan toch. Hakim Ziyech ontsnapte aan buitenspel en schoot van randje 16 droog raak. Met die stand moest VVV ineens gaan voetballen, maar had het daar nog maar 1 helft voor.

Penalty: 0-2

Die plannen konden eigenlijk meteen in de prullenbak toen scheidsrechter Danny Makkelie vlak ná rust een penalty gaf aan Ajax. Tagliafico schoot en VVV-verdediger Roel Janssen gleed met zijn arm omhoog tegen de bal aan: pingel. Dusan Tadic schoot prima raak: 0-2.

Huntelaar prikt weer raak

Daarna was het helemaal gedaan met VVV, dat weer vooral moest tegenhouden. Ajax was een soort van ontketend en ging op zoek naar meer goals. Die kreeg het via Klaas-Jan Huntelaar. De ouwe rot, 36 inmiddels, viel in en scoorde 8 minuten later de 0-3 na een prima combinatie via Tagliafico.

Lekker uitlopen

Na de 0-3 freewheelde Ajax richting het einde. Edson Alvarez, de Mexicaans international, maakte zijn officiële debuut en zag David Neres de 0-4 maken. Vlak voor tijd maakte 'man of the match' aan Venlose zijde de eretreffer. Evert Linthorst schoof op dezelfde wijze als Ziyech de 1-4 binnen.

APOEL Nicosia

Dinsdag wacht voor Ajax alweer de volgende wedstrijd. Dan moet de ploeg van trainer Erik ten Hag naar Nicosia op Cyprus om in de laatste voorronde van de Champions League te spelen tegen APOEL Nicosia.