KNVB wacht vooralsnog met beslissing over profvoetbal: ‘Pas voetballen als het veilig is’

31 maart 2020

Orange Pictures

De grote vraag na de nieuwe corona-maatregelen van het kabinet is natuurlijk: wordt het huidige seizoen in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie nog afgemaakt? Daar heeft de KNVB vooralsnog geen antwoord op. De voetbalbond wacht een definitieve beslissing nog even af.


Waarom dan? Woensdag videobelt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, met de UEFA. Daarin wordt met alle aangesloten voetbalbonden de ontstane situaties in de hoogste nationale voetbalcompetities besproken.

Afwachten op besluit UEFA
'De uitkomsten van die vergadering zijn voor ons van belang omdat we als Nederlands voetbal zo veel als mogelijk eenduidig op willen trekken met de andere competities in Europa, hoewel dat qua regelgeving een uitdaging zal betekenen', schrijft de KNVB.

De KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie volgen strikt het beleid van de overheid tijdens deze coronacrisis. 'We beraden ons nu nader. Daarbij is het belang van de nationale gezondheid het uitgangspunt, inclusief die van onze voetballers, trainers en scheidsrechters. We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu.'

Scenario 3
De KNVB wil het liefste het seizoen in het betaald voetbal afmaken, maar beseft inmiddels ook dat dat haast onmogelijk is. Scenario 3 zoals de KNVB het had geschetst was: de competities vroegtijdig beëindigen.

'Niettemin proberen we daarnaast een weg voor onze competities te vinden, welke past binnen de kaders die overheid en RIVM daarin bepalen voor ons land en die tevens aansluit bij wat UEFA morgen (woensdag, red.) zal adviseren. Die route onderzoeken we omdat elk besluit ingrijpende, ook financiële gevolgen heeft voor alle betaald voetbalorganisaties en hun medewerkers.'