Odgaard scoort, maar Heerenveen wint niet

BSR

admin • 22:46, 31-08-2019 / Laatste Update: 12:18, 07-01-2024

Hij kwam om SC Heerenveen aan doelpunten te helpen. Tegen Fortuna Sittard (1-1) was het eindelijk voor de eerste keer raak voor Jens Odgaard. Toch hield de Deense spits, net als de rest van de Friezen, een onbevredigend gevoel over aan het duel met de degradatiekandidaat.

Onbegrip. Teleurstelling. Vreugde. Enthousiasme. Wanhoop. Alle emoties kwamen tegen Fortuna Sittard minimaal een keer voorbij bij Jens Odgaard, de 20-jarige spits van SC Heerenveen.

Want onmiskenbaar was Odgaard de man van de avond in het Abe Lenstra Stadion. Onbedoeld leidde hij immers de treffer van Fortuna Sittard in, door halverwege de eerste helft de bal knullig te verspelen aan verdediger Martin Angha. Felix Passlack zette het ultra-verdedigende Fortuna – de Limburgers kwamen zelden over de eigen helft –vervolgens op voorsprong: 0-1.

Ergens paste het ongelukkige moment wel in het seizoen van Odgaard, die deze zomer werd gehuurd van het Italiaanse Sassuolo. Aan inzet geen gebrek bij de blonde aanvaller en bovendien creëert hij regelmatig ruimte voor de vleugelaanvallers Mitchell van Bergen en Chidera Ejuke. Maar in de eerste vijf competitiewedstrijden beklijven ook de persoonlijke duels die hij verliest, de schoten die worden geblokkeerd en de ruzie die hij regelmatig met de bal heeft.

Maar wat Odgaard ook parten speelt: zoiets ongrijpbaars als geluk. Of in het geval van de Deen: het gebrek daaraan. Neem zijn schot, twintig minuten voor tijd, toen Fortuna-doelman Alexei Koselev al verslagen was. Branislav Ninaj haalde de inzet van Odgaard uit de doelmond.

Het kostte Odgaard zijn tweede treffer. Voor rust zorgde hij namelijk wél voor de gelijkmaker, uit een overigens gemakkelijk gegeven strafschop. Waar Odgaard tegen Feyenoord (1-1) nog miste vanaf elf meter, schoot hij nu hard raak: 1-1.

Heerenveen drong in de tweede helft aan, kreeg ook kansen, maar scoorde niet. Zo redde Koselev knap op een kopbal van Sven Botman, maar de meest gevaarlijke man bleef zonder twijfel Jens Odgaard. Een omhaal, een afstandsschot, een open kans vlak voor het doel en een scrimmage leverden echter geen succes op.