Videoscheids voor het eerst te zien bij duel Feyenoord

27 januari 2016

ANP
TV-kijker kan videoscheids aan het werk zien bij duel Feyenoord

Voor het eerst kunnen tv-kijkers donderdag meekijken met de videoscheidsrechter. Bij de wedstrijd tussen Feyenoord en sc Heerenveen is op FOX Sports te zien hoe de camerabeelden gebruikt worden. De KNVB experimenteert al geruime tijd met de videoref, die nog niet echter nog niet in contact staat met de scheidsrechter.

Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB: "We geloven sterk in de toekomst van een video-assistent in het voetbal. Vandaar dat we al sinds 2013 op de achtergrond de mogelijke invulling hiervan testen. Op dit moment mag de video-assistent de scheidsrechter op het veld nog niet adviseren, maar wij verwachten vanaf het nieuwe seizoen met live-testen te starten. We zijn erg enthousiast over de toegevoegde waarde van de video-assistent en willen aan alle voetballiefhebbers laten zien hoe dit in de toekomst eruit gaat zien."

Ondersteuning
De video-assistent is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens wedstrijdbepalende situaties in de wedstrijd. Dit vindt plaats met behulp van de beelden van de aanwezige camera's in het stadion. Het doel is wedstrijden sportiever en eerlijker te laten verlopen, zonder dat daarbij de snelheid van het spel wordt aangetast.

Ook op de website van de KNVB is de video-assistent te volgen tijdens Feyenoord-Heerenveen.

In veel andere sporten heeft video-arbitrage de afgelopen jaren zijn intrede al gedaan, maar in het voetbal wordt daar nog geen gebruik van gemaakt.