Vitesse verslaat knokkend FC Utrecht en mag Europa in

Martijn Baars • 00:40, 20-05-2018 / Laatste Update: 15:15, 12-12-2023

Vitesse heeft zich ten koste van FC Utrecht geplaatst voor de 2e voorronde van de Europa League. Beide ploegen kregen grote kansen om te scoren, maar de club uit Arnhem was een stuk effectiever, 1-2.

De eerste wedstrijd werd met 3-2 door Vitesse gewonnen.

Vroege kansen

Vitesse en FC Utrecht kregen allebei binnen 2 minuten al een gruwelijke kans op een doelpunt. Aan de kant van Vitesse was het Tim Matavz die de eerste kans kreeg. Aan de andere kant schoot Gyrano Kerk van afstand op doel, maar hij zag z'n inzet overgetikt worden door de keeper.

Glij 'm erin, met Leeuwin

Dat was het begin van een spannende wedstrijd, met kansen over en weer. Vitesse kwam in de 18e minuut al op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Ramon Leeuwin. Roy Beerens kwam op aan de rechterkant en gaf strak voor. In een uiterste inspanning de bal weg te werken, gleed de verdediger van Utrecht hem achter zijn eigen keeper.

⚽ | Het is na achttien minuten spelen 0-1 voor Vitesse. Roy Beerens stoomt op aan de rechterkant, trekt voor en Ramon Leeuwin glijdt de bal ongelukkig in eigen doel. #utrvit pic.twitter.com/WO2nuRx8Cs

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 19 mei 2018

Bijna gelijk

Vanaf dat moment ging FC Utrecht nog meer opzoek naar een gelijkmaker en die leek er ook te komen. Na een kans van Utrecht ontstond er een scrimmage voor het doel van Vitesse. De bal kwam in het strafschopgebied op de elleboog van Matavz en de videoscheidsrechter moest er aan te pas komen. Die besloot dat de spits van Vitesse er niets aan kon doen en Utrecht kreeg slechts een inworp.

Utrecht bijna KO

Enigszins tegen de verhouding in, kwam Vitesse ook nog op 0-2. Matt Miazga scoorde in de 38ste een prima doelpunt op aangeven van Alexander Büttner. Vanaf dat moment leek Europees voetbal wel heel ver weg voor FC Utrecht.

Aansluitingstreffer

Na rust werd het toch weer spannend omdat Mark van der Maarel direct na rust de aansluitingstreffer scoorde.

⚽ | Mark van der Maarel geeft Utrecht de start in de tweede helft die de club goed kan gebruiken. Zijn afstandsschot treft doel: 1-2 #utrvit pic.twitter.com/SHzRtkmice

Op zoek naar doelpunten

De club uit de Domstad moest daarna nog 2 keer scoren om op z'n minst verlenging af te dwingen en ging volle bak op zoek naar die doelpunten. Kansen kwamen er, maar doelpunten vielen er niet, mede dankzij een sterk optreden van Jeroen Houwen. In de allerlaatste minuten was het zelfs Vitesse dat nog kansen kreeg op een nog grotere voorsprong, maar ook zij drukten niet door.

Door deze overwinning plaatst Vitesse zich voor de 2e ronden van de Europa League. De club uit Arnhem speelt zijn eerste wedstrijd op 26 juli.