WK lijkt onhaalbaar na veel te kleine zege Oranje op Wit-Rusland

admin • 00:36, 08-10-2017 / Laatste Update: 06:59, 05-01-2024

Het is nog niet over, maar dat scheelde niet veel. In Wit-Rusland heeft het Nederlands elftal wel gewonnen, maar met een minimaal verschil in doelpunten. Het bij vlagen dramatisch spelende Oranje kwam niet verder dan 3-1, waardoor ze dinsdag met 7-0 moeten winnen van Zweden om nog naar het WK te mogen.

Nederland stond een immense klus te wachten tegen Wit-Rusland. Zweden had eerder op de avond namelijk met 8-0 gewonnen van Luxemburg. daardoor stond Nederland voor de wedstrijd 14 doelpunten achter op de Zweden. Een monsterscore was dus nodig voor Oranje.

Tam van start

Desondanks leek Oranje niet zo fel van start te gaan. Er werd eerst even afgetast en op een te laag tempo werd er rondgetikt. De Wit-Russen hadden hun verdedigende stellingen goed op orde. Toch was Vincent Janssen na iets meer dan 20 minuten dichtbij de 1-0. Hij vocht op rand 16 om aan de bal te blijven, hij draaide weg bij zijn tegenstander en haalde hard uit met links, maar de bal ketste via de lat hard terug het veld in.

Goal Pröpper

Een minuut daarna was het wél raak. Ryan Babel, die na 6 jaar afwezigheid weer mocht meedoen, zag Robben bij de 2de paal vrijstaan. Die legde de bal knap terug op Davy Pröpper, die het goed afmaakte.

Afgekeurd doelpunt

Niet lang daarna leek Janssen te scoren, maar dat deed hij in buitenspelpositie. Zijn doelpunt werd afgekeurd. Diezelfde Janssen was vlak voor rust weer dichtbij een doelpunt. Robben stuurde hem diep, maar de keeper lag in de weg bij het schot van de spits. Naarmate de 1ste helft verstreek speelde Nederland steeds beter. Het tempo ging omhoog, Oranje combineerde er lekker op los en de Wit-Russen werden al snel vastgezet. Toch werd er niet meer gescoord in de eerste 45 minuten.

Na rust moest er dus veel meer gescoord worden om nog een kans te maken op het WK in Rusland, maar Dick Advocaat vond het nog niet nodig om wissels in te brengen.

Babel op dreef

Na een paar minuten was de 1ste kans te noteren. Babel was als vanouds op stoom op de linkerflank. Hij dolde z'n directe tegenstander, haalde het achterlijntje en legde goed terug op Pröpper. Maar ja, Pröpper hielp de kans om zeep. Hij raakte de bal wel, maar daar is alles mee gezegd. De bal kwam met de snelheid van een slak van z'n voet en was waarschijnlijk niet eens achter gegaan.

Gelijkmaker

Even later had Wit-Rusland een grote kans. Balanovich, die in de 1ste helft misschien wel al rood had moeten hebben voor een rotschop aan het adres van Tonny Vilhena, schoot uit een moeilijke hoek goed op goal, maar gelukkig stond Jasper Cillessen goed op te letten. Vlak daarna was het gedaan met de pret, die er al weinig was. Maksim Volodko scoorde namelijk vanuit een bijna onmogelijke hoek met een hard schot in het zijnet.

Opstootje

De frustraties groeiden bij het Nederlands elftal. Daryl Janmaat ging lomp door op een Wit-Rus en dat pikten ze niet. Ze kwamen met z'n allen verhaal halen. Resultaat: geel voor Janmaat en voor Nikolai Signevich. De Wit-Russen gingen daarna gewoon vrolijk door. Ze waren bij vlagen beter dan Oranje. Het deed pijn aan de ogen.

Het leek al over, maar 6 minuten voor tijd werd de ingevallen Bas Dost onderuit getrokken in het strafschopgebied. Hij verdiende daarmee een pingel die werd genomen door Arjen Robben. Eerlijk is eerlijk, dat deed hij puik. Hij schoot 'm strak links onderin de hoek.

1-3

Vlak voor tijd was Wit-Rusland nog erg dichtbij de 2-2, met 3 kansen op rij. Nederland kwam echt goed weg. In blessuretijd versierde Memphis Depay een vrije trap en die schoot hij er zelf mooi in. Hij verraste de keeper door tegendraads in te schieten.

Of het allemaal nog iets uitmaakte valt te betwijfelen. Nederland moet dinsdag namelijk met 6 doelpunten verschil winnen van Zweden en dat lijkt eigenlijk een onmogelijke opgave. Het WK in Rusland is nog nooit zo ver weg geweest.