Deze 10 spelers speelden tot nu toe de meeste wedstrijden dit seizoen

23 april 2019

ANP

Het is al bijna mei: vaak dé maand waar alle prijzen worden verdeeld in de Europese voetbalcompetities. Een seizoen hard zwoegen moet in deze maand beloond worden. Maar hoe makkelijk is dat eigenlijk? Sommige spelers hebben al zo achterlijk veel wedstrijden in de benen?


Kijk bijvoorbeeld naar Ajax. Hun seizoen begon dit jaar al op 25 juli met de kwalificatiewedstrijden tegen Sturm Graz voor de Champions League. De Amsterdammers zitten ondertussen in de halve finale en moeten dus nog minimaal 2 wedstrijden spelen in het miljardenbal.

Marathonmannen
Competities, bekers, Europa, interlands. Het is eigenlijk best krankzinnig hoeveel wedstrijden de absolute toppers elk seizoen weer moeten afwerken. We hebben een top 10 gemaakt van spelers met de meeste wedstrijden in de benen.

Hierin vinden we 3 Nederlanders, waarvan een opvallende nummer 2! De cijfers zijn samengesteld met behulp van Transfermarkt.nl.

10. Ivan Rakitic - FC Barcelona - 57 wedstrijden 
Aantal clubwedstrijden: 48 
Aantal interlands: 9
Aantal minuten: 4537

9. Matthijs de Ligt - Ajax - 57 wedstrijden
Aantal clubwedstrijden: 49
Aantal interlands: 8
Aantal minuten: 4983
Bijzonderheid: Is met zijn 19 jaar de tiener met veruit de meeste wedstrijden in de benen. James Justin, een 19-jarige back van het Engelse Luton Town, volgt met 49 gespeelde wedstrijden dit seizoen op gepaste afstand.

8. Eden Hazard - Chelsea - 58 wedstrijden
Aantal clubwedstrijden: 46
Aantal interlands: 12
Aantal minuten: 4424
Bijzonderheid: Goed om hier in de gaten te houden is dat in dit lijstje alle wedstrijden vanaf 1 juli 2018 meegeteld worden. Dit is volgens de UEFA-kalender namelijk officieel de start van het nieuwe seizoen. In deze maand was dit jaar het WK voetbal nog in volle gang. Sommige spelers, waaronder Eden Hazard (die ver kwam met België), hebben daarom meer interlands gespeeld 'dit' seizoen dan anderen.

7. Heung-Min Son - Tottenham Hotspur - 58 wedstrijden
Aantal clubwedstrijden: 43
Aantal interlands: 15
Aantal minuten: 4156
Bijzonderheid: Speelde met 15 wedstrijden de meeste interlands van alle in Europa actieve spelers. Dit had alles te maken met zijn tussentijdse trip met Zuid-Korea O23, waar hij met zijn land de Aziatische Spelen won en zo de dienstplicht wist te ontlopen.

6. Daley Blind - Ajax - 59 wedstrijden
Aantal clubwedstrijden: 51
Aantal interlands: 8
Aantal minuten: 5099
Bijzonderheid: De Ajacied staat tegen Vitesse voor zijn 60e(!) wedstrijd van het seizoen. Mistte alleen de bekerwedstrijd tegen Te Werve. Staat met het aantal wedstrijden 'slechts' 6e, maar speelde op 2 spelers na wel de meeste minuten van alle in Europa spelende voetballers.

5. N'Golo Kanté - Chelsea - 59 wedstrijden
Aantal clubwedstrijden: 49
Aantal interlands: 10
Aantal minuten: 4760
Bijzonderheid: Won het WK met Frankrijk. Zie daarom de bijzonderheid bij Eden Hazard.

4. James Forrest - Celtic - 59 wedstrijden
Aantal clubwedstrijden: 53
Aantal interlands: 6
Aantal minuten: 4658
Bijzonderheid: Celtic moest dit seizoen al heel vroeg aan de bak in de voorronde van de Champions League. Daarom zijn spelers van de Schotse club heel goed vertegenwoordigd in dit lijstje.

3. Rúben Dias - Benfica - 60 wedstrijden
Aantal clubwedstrijden: 52
Aantal interlands: 8
Aantal minuten: 5340

2. Quincy Promes - Sevilla/Spartak Moskou - 61 wedstrijden
Aantal clubwedstrijden: 53
Aantal interlands: 8
Aantal minuten: 3740
Bijzonderheid: Promes speelde dit seizoen nog 5 wedstrijden voor Spartak Moskou, voordat Sevilla hem naar Spanje haalde. De Nederlander is misschien wel de meest verrassende naam in dit lijstje, zeker omdat hij zo hoog staat. Promes speelde, vooral aan het begin van z'n tijd in Spanje, niet altijd in de basis. Maar hij viel bijna altijd in. Daarom komt onze landgenoot aan zoveel wedstrijden dit seizoen. Gezien het aantal gespeelde minuten is hij dan weer echt een buitenbeentje in deze lijst.

1. Callum McGregor - Celtic - 62 wedstrijden
Aantal clubwedstrijden: 54
Aantal interlands: 8
Aantal minuten: 5330
Bijzonderheid: McGregor voert dit lijstje aan. De reden dat de Schot zoveel wedstrijden speelt is eigenlijk dezelfde als die van James Forrest (zie nummer 4). McGregor mistte dit seizoen zelfs nog 4 potjes, anders had hij nog hoger kunnen staan.