Manchester City breekt door handbal-verdediging van Dortmund en staat in halve finale

Bart van der Wijst • 00:51, 15-04-2021 / Laatste Update: 08:18, 08-01-2024

Manchester City is doorgedrongen tot de halve finale van de Champions League. De sterrenploeg van Pep Guardiola moest daar flink voor werken, Borussia Dortmund bleek over 2 wedstrijden een taaie tegenstander. Toch wist Manchester City uiteindelijk naar zich toe te trekken, ook in de return werd het 2-1 in het voordeel van de Engelsen.

Net als in Engeland ging het bepaald niet makkelijk voor Manchester City, dat zelfs op achterstand kwam. Jude Bellingham, nota bene een Engelsman, scoorde de openingstreffer. Hij nam daarmee revanche voor de heenwedstrijd, toen een zuivere goal van hem werd afgekeurd.

Voetbal of handbal?

Met die 1-0 stand was Dortmund op dat moment door, op basis van gemaakte uitdoelpunten. Daarna kregen we het verwachte spelbeeld: Manchester City in de aanval, Dortmund met z'n allen voor de eigen goal. Het leek wel een beetje op handballen. Toch kwamen er wel gaatjes in de muur van de Duitsers, zo schoot Kevin De Bruyne knetterhard op de lat en werd een bal van Riyad Mahrez door Bellingham van de lijn gehaald.

Dikke mazzel

Kort na de rust kreeg Dortmund toch een tegengoal en dat hadden ze aan één man te danken: Emre Can. De gelegenheidsverdediger kopte een bal op zijn eigen arm, dus penalty. Mahrez faalde niet en knalde City langszij. Phil Foden vuurde 20 minuten later alle Champions League-dromen van Dortmund aan diggelen. Daardoor moesten de Duitsers 3 keer scoren, wat uiteraard niet gebeurde. Spits Erling Haaland was eigenlijk de hele wedstrijd onzichtbaar.

Einde aan hekelige reeks

Door de overwinning staat Manchester City voor de 2e keer in de clubgeschiedenis in de halve finale van de Champions League, eerder al in 2016. De laatste jaren sneuvelde de ploeg van Guardiola steeds vroegtijdig, zo waren Monaco (2017), Liverpool (2018), Tottenham Hotspur (2019) en Olympique Lyon (2020).

In de halve finales wacht een mooi affiche, tegen Paris Saint-Germain.