Waarom Ronaldo zijn voetbalspel aan het heruitvinden is

13 november 2019

Lapresse Marcella Gastini
Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo schiet het vaakst op doel van iedereen in de top 5-competities. Inmiddels heeft de Portugees 10 wedstrijden gespeeld dit Serie A-seizoen en per wedstrijd schoot hij 5,7 keer op doel. 5 van die 57 schoten belandden in het doel. Ronaldo is bezig om zichzelf een nieuwe stijl aan te leren. Dat gaat nog met horten en stoten.


De superster van Juventus is inmiddels 34 jaar. Groot werd Ronaldo bij Manchester United, onder leiding van Sir Alex Ferguson. Hij zette de Premier League in zijn beginjaren op zijn kop met trucjes, acties, passeerbewegingen. Net zoals Neymar deed in de Braziliaanse competitie, zeg maar.

Aanpassen in Madrid
Real Madrid kocht hem. Om te concurreren met Lionel Messi moest hij zijn stijl aanpassen. Het moest doelgerichter. De trucjes bleven, maar werden alleen nog gebruikt als ze écht nut hadden. Er werd getraind op sprongkracht voor volleys en kopballen. Zoals we weten vliegen die er nu om de haverklap in. Ondertussen maakte Ronaldo ook nog gebruik van zijn versnelling en voetenvlugheid. Die combinatie maakte hem dodelijk.

Tekst loopt door onder foto.Ronaldo in het shirt van Real Madrid. (Soccrates Images)

En nu speelt de beste man bij Juventus, in de Italiaanse competitie. In de Serie A is mooi voetbal iets minder belangrijk dan in Spanje. Een verdedigende masterclass wordt in Italië net zo geil gevonden als een steekpass van Andres Iniesta of Frenkie de Jong. Dat is nieuw voor Ronaldo.

In de Champions League kwam hij ook Italiaanse teams tegen, maar dat waren dan vooral clubs die wél durfden aan te vallen. Laat er geen misverstand over bestaan: Ronaldo is ook fantastisch in de Serie A. Vorig seizoen scoorde hij bijvoorbeeld 21 keer in 31 wedstrijden.

Het moet anders
Dit jaar lijkt het allemaal ietsje minder. Dat hij ondertussen ook een dagje ouder wordt, helpt niet mee. De teller staat nu dus op 5 goals in 10 wedstrijden. Niet per se erg, als hij binnenkort een hattrick scoort zijn z’n cijfers weer zoals we van hem gewend zijn.

Tekst loopt door onder foto.Ronaldo na zijn laatste wisselbeurt. (Imago Sport)

Wat gekker is, is dat Ronaldo de afgelopen 2 wedstrijden vroegtijdig naar de kant is gehaald. Dat gebeurde dit seizoen niét eerder en nu dus 2 potjes achter elkaar. Hij is op zoek naar een nieuwe manier om de grote man te zijn en dat gaat nog niet van harte. In Manchester lukte het met trucjes, in Madrid lukte het in de beginjaren met doelpunten. In het laatste jaar bij De Koninklijke leek Ronaldo al bezig met het veranderen van zijn stijl.

In Turijn zijn de kaarten dus weer anders geschud: de verdedigers zijn anders, Ronaldo is zelf wat ouder en ook de tactiek is dit jaar iets anders. Maurizio Sarri speelt met Juventus een 4-3-1-2-systeem, met Ronaldo als een van de 2 spitsen.

Capello vindt 't niks meer
Een treffend voorbeeld van dat het niet loopt zoals-ie wil zijn z’n dribbels. Fabio Capello riep dat hij in de afgelopen 3 jaar niemand meer voorbij is gedribbeld. Niet helemaal correct: hij dribbelde 141 keer een mannetje voorbij, gemiddeld eentje per wedstrijd. Toch is de boodschap duidelijk: zijn oude spelletje werkt niet meer. Het is dus te hopen dat-ie zijn nieuwe stijl snel uitvindt.

Tekst loopt door onder foto.Ronaldo zet een dribbeltje in. (Imago Sport)

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het moet dus nóg productiever. Op je 34e ben je te oud om nog eindeloos te proberen om een vrije trap binnen te schieten of een mannetje te passeren. Ronaldo kan een grote meneer blijven door een meer leidende rol op zich te nemen. De dirigent van de Juventus-aanval.

Sterke punten laten zien
Dat betekent dat-ie niet meer moet gaan proberen om zijn zwakke punten te verbeteren, maar om zijn sterke punten te laten excelleren. Want we weten dat Ronaldo op sommige vlakken zo goed is, dat niemand hem kan afstoppen. Schieten, koppen, voor de man komen.

Als hij daar al zijn energie in legt, blijft Ronaldo nog jaren een grote meneer in Italië.