5 bizarre voorbeelden van 'vergeten schorsingen' en 'foutieve inschrijvingen'
i

Proshots

5 bizarre voorbeelden van 'vergeten schorsingen' en 'foutieve inschrijvingen'

Trevor Wagener • 00:20, 10-04-2018 / Laatste Update: 17:41, 05-01-2024

De oplossing rondom de administratieve fout van het meespelen van Jong Ajax-middenvelder Teun Bijleveld in het duel tegen NEC is opgelost: NEC en Jong Ajax moeten de wedstrijd opnieuw spelen. Bijleveld was eigenlijk geschorst voor de wedstrijd tussen de nummer 3 en 2 van de Jupiler League, maar dat werd door de KNVB niet gemeld aan Ajax.

Bijleveld speelde mee, maar dat mocht dus volgens de regels eigenlijk niet. In het verleden gebeurden er meer van zulke vergeten 'foutjes'! Sportnieuws zette een aantal voorbeelden op een rij:

5. Ruud van Nistelrooy

Samen met zijn toenmalige ploeggenoot Eric Addo maakte Van Nistelrooy zich in 2001 als spits van PSV op voor de Champions League-duels met het Duitse 1.FC Kaiserslautern. Door een verkeerde interpretatie van een deadline-datum, mocht de latere spits van Manchester United niet meespelen.

"Dit kan niet waar zijn, nu mis ik alles", reageerde Van Nistelrooy destijds kwaad en teleurgesteld tegen VI. "Nu moet ik door een besluit dat niet op sportieve gronden is gebaseerd, weer lijdzaam toekijken. Dit is een hele zware klap, ik kan het gewoon niet vatten. Ik heb hier naartoe geleefd en nu mag ik door zoiets niet spelen. Dit is een enorme blunder natuurlijk." Foutje, bedankt?

4. Thulani Serero

De Zuid-Afrikaanse kuitenbijter mocht zich in 2011 als trotse 21-jarige dan eindelijk speler van Ajax noemen. Zijn verblijf in Amsterdam liep uiteindelijk niet uit op een onverdeeld succes. Inmiddels speelt de middenvelder voor Vitesse. In zijn Ajax-tijd vergaten de Amsterdammers al eens dat ze Serero hadden aangekocht.

7 jaar geleden vergat de recordkampioen de kersverse aankoop in te schrijven voor het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente. Dat betekende paniek aan het adres van Serero: alles was toch geregeld? Uiteindelijk belde Ajax naar de KNVB in Zeist en mocht hij uiteindelijk alsnog opdraven. Ajax verloor de pot uiteindelijk met 2-1, met Serero 90 minuten lang op de bank.

3. Sergio Hellings

Bij de naam van Hellings, zullen er waarschijnlijk weinig belletjes rinkelen. Toch sleepte de voormalig speler van AGOVV en Heracles nog een contract bij de latere Engelse kampioen Leicester City in de wacht. Voor The Foxes speelde Hellings uiteindelijk nooit. Helaas voor hem wordt zijn loopbaan vooral herinnerd aan die ene wedstrijd, in de KNVB beker van het seizoen 2004/2005 tegen de amateurs van DGC.

Hellings deed namelijk doodleuk mee in de wedstrijd om de 1e ronde, maar mocht vanwege een schorsing helemaal niet opdraven. Heracles had geen flauw benul van de fout en stelde Hellings op, waarna de KNVB de Almeloërs op het matje riep. De bond strafte Heracles flink: de club werd linea recta uit het toernooi geknikkerd.

2. Jeffrey 'wildpoeper' de Visscher

In hetzelfde toernooi van hetzelfde jaargang verwijderde de KNVB ook De Graafschap reglementair uit het bekertoernooi. Daar had Jeffrey de Visscher - de voormalig voetballer van FC Twente en Heracles Almelo die later in zijn loopbaan weggestuurd werd bij FC Emmen vanwege wildpoepen - vanwege een schorsing niet mee mogen spelen tegen amateurs van het Amsterdamse AFC.

Met De Visscher in de gelederen won De Graafschap gemakkelijk met 2-0. Toen de KNVB achter de gemaakte fout kwam, gingen niet de Superboeren maar de AFC'ers door naar de volgende reden. Die speelden zij destijds tegen Almere City, dat toen nog FC Omniworld heette.

1. Manuel da Costa

In het seizoen 2007-2008 beging de aanstaand landskampioen PSV misschien wel de meest spraakmakende blunder uit de geschiedenis. Opnieuw was het bekertoernooi het decor van enorme wantoestanden: De KNVB diskwalificeerde PSV voor het toernooi omdat de Eindhovenaren de geschorste verdediger Manuel da Costa mee lieten spelen.

Alleen: dat mocht niet, want hij was - verrassend genoeg - geschorst! De voetbalbond had de schorsing nota bene 3 (!) keer aan de clubleiding gemeld. Algemeen directeur Jan Reker gaf de blunder destijds direct toe. "Het bericht is niet bij Ronald Koeman terechtgekomen. Omdat er blijkbaar vanuit werd gegaan dat de schorsing al lang en breed bekend was", zocht Reker destijds lachend naar een reden. Het kan dus altijd erger!