Aangescherpte maatregelen na veldbestormers op EK: 'Geluk dat de bedoelingen van de fans goed waren'
Veldbestormers tijdens Turkije - Portugal. Getty Images.

Aangescherpte maatregelen na veldbestormers op EK: 'Geluk dat de bedoelingen van de fans goed waren'

16:55, 23-06-2024 / Laatste Update: 16:57, 23-06-2024

Na de veldbestorming tijdens Turkije - Portugal gaat de UEFA de veiligheidsmaatregelen op het EK aanscherpen. Incidenten als deze moeten voorkomen worden, en daarom komt de UEFA met harde straffen.

Zaterdagavond werd Cristiano Ronaldo op het veld meerdere keren opgezocht door fans. Een onveilige situatie volgde, waarbij Portugese spits Goncalo Ramos zelfs geblesseerd raakte. Hij werd omver gelopen door een steward.

Harde straffen

"Elke betreding van het veld vormt een overtreding van de stadionregels en zal resulteren in verwijdering uit het stadion, een verbod op alle toernooiwedstrijden en de strafrechtelijke aanklacht wegens overtreding van de regels", waarschuwt de UEFA nu.

"Aanvullende veiligheidsmaatregelen in de stadions zullen worden genomen om verder aan de eisen van het toernooi te voldoen en dergelijke incidenten te voorkomen".

'Geluk met goede bedoelingen'

De Portugese bondscoach Roberto Martínez deed na afloop al zijn beklag tegenover de internationale pers. "Het is een zorg omdat we vandaag het geluk hadden dat de bedoelingen van de fans goed waren", zei de coach.

"Het is niet goed om de spelers zo bloot te stellen aan mensen die het veld oprennen. Volgens mij is er veel beveiliging en ik vind dat dit niet mag gebeuren. Waarschijnlijk moeten we de fans de boodschap geven dat dit niet de juiste manier is."

Portugal won met 3-0 van Turkije, mede dankzij een eigen goal van de Turken. Een dramatische terugspeelbal leidde tot al het zesde eigen doelpunt van het toernooi.

EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.