Ajax en Overmars all-in met historische geldsmijterij
i

ANP

Ajax en Overmars all-in met historische geldsmijterij

admin • 14:30, 19-07-2018 / Laatste Update: 05:56, 07-01-2024

Ajax is deze zomer zonder enige twijfel de meest actieve eredivisieclub op de transfermarkt. De Amsterdammers gaven al meer dan 40 miljoen euro uit. Nog nooit besteedde Ajax zoveel geld in één zomer. Is Marc Netto eindelijk aan het oogsten of gewoon met geld aan het smijten?

Met de overgang van Daley Blind van Manchester United naar Ajax is het transferrecord van de club verbroken. Dat werd in 2009 neergezet, toen Miralem Sulejmani overkwam van sc Heerenveen. Dat was ook het enige seizoen waarin Ajax netto meer geld uitgaf dan dit jaar. Hoewel het bedrag groter is deze zomer, heeft Ajax ook wat geld verdiend met de transfer van Justin Kluivert. Netto is Ajax deze zomer 17,55 miljoen euro kwijt, waar het in 2009 20,4 miljoen inleverde.

Het zijn, tot nu toe, de enige 2 seizoenen in het afgelopen decennium waarin de zomeruitgaven van Ajax boven de 25 miljoen uitkwamen en waarin het meer dan 5 miljoen inleverde van de bankrekening. Wat er anders is, is dat het verschil in gemiddelde leeftijd in 2009 een stuk groter was dan nu. Gemiddeld waren de binnenkomende transfers in 2009 5,4 jaar jonger, terwijl ze in 2018 juist 0,3 jaar ouder zijn. Let wel: we praten over het eerste seizoen onder Martin Jol.

Bizarre trendbreuk: Onder Ten Hag al meer uitgegeven dan onder De Boer

Het vreemde is dat Overmars al meer geld heeft uitgegeven in de eerste zomer sinds de komst van Ten Hag dan hij in totaal uitgaf terwijl De Boer aan het roer stond. In de 5 zomers dat De Boer Ajax onder zijn beheer had werd er in totaal 36,5 miljoen uitgegeven en kwam er 111,7 miljoen binnen. Voor de spelersgroep van komend seizoen gaf Overmars al 41,65 miljoen uit…

Een snelle blik leert ons dat er maar 3 seizoenen zijn geweest waarin de leeftijd van de spelersgroep omhoog werd gehaald in de zomer: 2010 (2e jaar Jol), 2016 (Peter Bosz) en 2018. Onder Frank de Boer, ondanks de constante smeekbede om versterking, kreeg de ploeg nooit meer ervaren spelers. Toch wist hij 4 titels te winnen.

Het Champions League-dilemma

2013, 2015 en 2017 waren de meest winstgevende zomers op transfergebied voor Ajax. Met respectievelijk 26,9, 35,8 en 32,5 miljoen euro winst werd de kas goed gespekt. Waar Ajax in 2013 nog een dappere groepsfase speelde in Champions League, hadden de laatste 2 seizoen met elkaar gemeen dat Ajax al in de eerste voorronde die het speelde werd uitgeschakeld in de Champions League en dat is nu net wat dit seizoen echt anders zal moeten.

En het laatste jaar waarin Ajax via de voorrondes naar de Champions League kon? Met Martin Jol in 2010/2011. Weliswaar niet het jaar dat Ajax zoveel geld uitgaf, maar destijds was het ook niet geplaatst voor de voorrondes, maar ging het wel met gemak naar de Europa League.

Ajax en Ten Hag moeten presteren

Of je het nu eens bent met de transfersommen of niet, Ajax heeft ingespeeld op de vroege seizoenstart door al snel sterke spelers binnen te halen. Ongeacht of Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt of Frenkie de Jong worden verkocht, de vervangers staan al klaar. Ook voor Kluivert werd al vroeg een stand-in gehaald. Met andere woorden: Ajax heeft absoluut geen excuus meer om vroegtijdig te worden uitgeschakeld. Zelfs niet als Onana vertrekt, want dat had de Overmars ook al best op mogen vangen, maar dat lijkt hij even te zijn vergeten!

Hoe dan ook heeft Ajax geen excuses meer. Het zal dit seizoen echt moeten gebeuren, ongeacht of er nog spelers vertrekken of geblesseerd raken. Plaatsing voor de Champions League en de titel, met minder kan men echt geen genoegen nemen. Anders maakt Ajax zichzelf echt belachelijk. Gaan er weer koppen rollen als Ajax eruit vliegt tegen Sturm Graz?