Ajax en PSV doen aan 'sportwashing': 'Qatar gebruikt voetballers om imago op te poetsen'
i

BSR/SOCCRATES

Ajax en PSV doen aan 'sportwashing': 'Qatar gebruikt voetballers om imago op te poetsen'

admin • 00:36, 07-01-2020 / Laatste Update: 20:15, 13-12-2023

De selecties van Ajax en PSV verblijven momenteel in Qatar. Met een temperatuur van 23 graden klinkt dat als een fijne bestemming, maar je hebt ongetwijfeld meegekregen dat veel mensen het niet zo tof vinden dat de 2 topclubs precies in dat land hun trainingskamp hebben belegd. Mensenrechteradvocaat Minky Worden legt bij Nieuwsuur uit waarom dat geen goede keuze is.

"Als zij afreizen naar een land als Qatar helpen ze dat land om aan 'sportwashing' te doen. Dat betekent dat het land de sport, clubs en spelers gebruikt om de ernstige mensenrechtenschendingen weg te poetsen", aldus Worden, die ook directeur is van Human Rights.

Doden

Volgens haar werken er momenteel 2 miljoen mensen in Qatar aan het WK van 2022. Allemaal hebben zij geen rechten en is dat dus slavenarbeid. Sommigen hebben zich zelfs letterlijk dood gewerkt. "Nederlandse clubs zouden niet moeten willen spelen in stadions waar arbeiders zijn gestorven bij het bouwen."

Nederlandse waarden

Mochten sportteams toch naar het land willen afreizen, dan heeft Worden daar geen problemen mee. "We zeggen juist: als je de mogelijkheid hebt om naar zo'n land te gaan, doe dat dan. Maar gebruik die mogelijkheid om de Nederlandse waarden uit te dragen."