Donyell Malen maakt zevende eigen goal dit EK, maar record is nog niet in zicht
De vervelende eigen goal van Donyell Malen. © Getty Images

Donyell Malen maakt zevende eigen goal dit EK, maar record is nog niet in zicht

18:22, 25-06-2024 / Laatste Update: 18:22, 25-06-2024

De vervelende eigen goal van Donyell Malen tegen Portugal is alweer de zevende eigen goal van dit EK. Zeven stuks in de groepsfase, dat lijkt enorm veel. Toch moeten er nog wat eigen goals vallen, wil het record verbroken worden. Dat staat op naam van het vorige EK.

Antonio Rüdiger was de eerste maker van een eigen goal. De Duitser kreeg de bal prompt tegen zijn hoofd in de openingswedstrijd tegen Duitsland. Keeper Manuel Neuer kansloos. Daarna duurde het drie dagen voor een nieuwe pechvogel. Oud-Ajacied en Oostenrijker Maximilian Wöber kopte ook in eigen doel, hij deed dat tegen Frankrijk. Robin Hranac (Tsjechië) en Klaus Gjasula (Albanië) zorgden voor nog knulligere eigen doelpunten.

Recordaantal eigen goals op een EK

Tegen Spanje werkte de Italiaan Calafiori de bal ongelukkig achter zijn doelman Gianluigi Donnarumma. Maar de bizarre eigen goal bij Turkije, na een foute terugspeelbal, sloeg alles. Dat van Malen was onfortuinlijk. Hij probeerde een voorzet te onderscheppen, maar tackelde de bal voorbij de kansloze Bart Verbruggen. Daarmee kwam de teller op zeven stuks. Het record van elf komt steeds sneller in zicht. Tijdens het EK van 2021, dat vanwege de coronapandemie met een jaar werd uitgesteld, vielen er maar liefst elf eigen doelpunten.

Op dat toernooi, dat door heel Europa werd gehouden, scoorden de volgende spelers een eigen goal:

Merih Demiral (Turkije), tegen Italië
Wojciech Szczęsny (Polen), tegen Slowakije
Mats Hummers (Duitsland), tegen Frankrijk
Rúben Dias (Portugal), tegen Duitsland
Raphaël Guerreiro (Portugal), tegen Duitsland
Lukas Hradecky (Finland), tegen België
Martin Dúbravka (Slowakije), tegen Spanje
Juraj Kucka (Slowakije), tegen Spanje
Pedri (Spanje), tegen Kroatië
Denis Zakaria (Zwitserland), tegen Spanje
Simon Kjaer (Denemarken), tegen Engeland

Feitjes over eigen doelpunten

Het EK heeft nog flink wat wedstrijden te gaan, dus het record kan nog worden aangevallen. De eerste eigen goal ooit op een EK werd gemaakt tegen Nederland, namens Anton Ondruš van Tsjechoslowakije. De langste eigen goal was van Pedri op het EK van 2021. Hij schoot van 44 meter de bal tegen zijn eigen net. Frankrijk had het vaakst geluk: zij kregen vier treffers cadeau.

EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.