Algerije kan kwartfinale gedag zeggen na doelpuntrijke winst Tunesië
i

AFP

Algerije kan kwartfinale gedag zeggen na doelpuntrijke winst Tunesië

admin • 23:04, 23-01-2017 / Laatste Update: 14:47, 12-12-2023

Algerije heeft de groepsfase van het toernooi om de Afrika Cup niet overleefd. Het speelde met 2-2 gelijk tegen het al voor de kwartfinale geplaatste Senegal, maar omdat Tunesië won van Zimabwe (2-4) deed dat er niet meer toe.

Senegal was al zeker van kwartfinale

Voorafgaand aan de laatste speelronde in Groep B was al duidelijk dat Senegal naar de kwartfinale zou gaan, terwijl Algerije en Tunesië moesten strijden om het tweede ticket. De Algerijnen – vooraf bestempeld als titelfavoriet, maar dit toernooi bijzonder tegenvallend – moesten daarbij hopen dat Tunesië niet zou winnen van Zimbabwe.

Comfortabele voorsprong Tunesië

Die hoop kon al snel de prullenbak in. Na ruim een halfuur had Tunesië dankzij Naïm Sliti, Youssef Msakni en Taha Yassine Khenissie al een comfortabele 0-3 voorsprong genomen tegen Zimbabwe, waar Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba de hele wedstrijd speelde. Knowledge Musona deed nog wel wat terug, maar Wahbi Khazri tekende voor de 1-4 ruststand. Het werd dankzij Tendai Ndoro na rust enkel nog 2-4, waardoor Tunesië zich kwalificeerde.

Dat het Algerije van de Belgische bondscoach Georges Leekens tegen Senegal – na de tweede speelronde al verzekerd van de kwartfinale – met 2-2 gelijkspeelde was niet meer van belang. Twee goals van Islam Slimani werden teniet gedaan door Pape Kouli Diop en Moussa So, waardoor Algerije met slechts twee punten naar huis moet.

Burkina Faso en Kameroen

Zondag plaatsten Burkina Faso en Kameroen zich vanuit Groep A al voor de kwartfinale, de laatste beslissingen in Groep C en D vallen morgen en overmorgen.