Van Basten lovend over videoscheids: 'Het is gewoon eerlijker'
i

Getty Images

Van Basten lovend over videoscheids: 'Het is gewoon eerlijker'

admin • 22:32, 03-03-2017 / Laatste Update: 00:13, 08-01-2024

De videoscheidsrechter wordt langzaam aan ingevoerd in het voetbal. Het experiment werd donderdag in de KNVB-beker ingezet leverde een discutabel moment op. Marco van Basten kan zijn geluk niet op met de video-ref.

De oud-bondscoach van het Nederlands elftal is nu verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het voetbal bij de FIFA. Hij vindt dat het hele spelletje er profijt van heeft. "Ja, we zijn er al een tijd mee bezig en ik denk dat het voetbal daar enorm mee is geholpen. Het is gewoon eerlijker", zegt hij tegen de NOS.

'Mooi voorbeeld'

Een goed voorbeeld van zo'n situatie hebben we in Nederland al 2 keer meegemaakt in het bekertoernooi. Bij FC Utrecht-Cambuur werd een toegekende penalty teruggedraaid. Donderdagavond dacht AZ in de 94e minuut de winnende te maken, maar de videoscheidsrechter constateerde een duw tegen de Cambuur-doelman Nienhuis, waarna de treffer terecht werd afgekeurd. Volgens Van Basten was dat 'een mooi voorbeeld' van de werking van de videoscheidsrechter.

Niet binnen protocol

"Het was een heel interessant moment, want normaal gesproken beperkt de videoscheidsrechter zich tot een doelpunt, rode kaart of penalty. Dit was in eerste instantie niet een van die drie, omdat die keeper werd weggeduwd. Maar het was zo duidelijk dat die keeper daar benadeeld werd, waar vervolgens een doelpunt uit ontstond. Ik vind dat de videoscheidsrechter en de scheidsrechter juist hebben gehandeld, ook al was het niet direct binnen het protocol. Ze hebben met hun gevoel en knowhow een juiste beslissing genomen," legt Van Basten uit.