Van Basten wil dat alleen aanvoerders nog met scheids lullen
i

ANP

Van Basten wil dat alleen aanvoerders nog met scheids lullen

admin • 14:44, 24-12-2016 / Laatste Update: 15:55, 12-12-2023

Marco van Basten is sinds een tijdje het hoofd van FIFA's technische ontwikkeling en heeft zinnige ideeën. De ex-topspits zegt dat het voetbal veel kan leren van andere sporten, zoals bijvoorbeeld rugby, als het gaat om de communicatie tussen spelers en scheidsrechter. Daar mag alleen de aanvoerder met de scheids praten.

De FIFA discussieert er nu over of die regel ook bij voetbal ingevoerd kan worden. ,,Er zijn nu heel veel spelers die klagen tijdens een wedstrijd. Ik weet zeker dat hun gedrag beter kan. We denken eraan om het in de juiste richting terug te brengen." In Engeland staat er sinds begin seizoen maximaal een rode kaart klaar voor spelers die irritant doen tegen scheids- of grensrechters.

Videoscheids

Volgens Van Basten doet de FIFA meer om de officials te helpen, zoals de videoscheidsrechter. ,,Dit soort dingen doen we om de scheidsrechters te helpen. We proberen een goed product af te leveren: dynamisch, spannend, maar uiteindelijk ook eerlijk. Er is veel emotie in het spel en dat is goed, maar we moeten het ook onder controle houden. We moeten gewoon het probleem erkennen."