Bergkamp, Ronaldo, Zidane, Tshabalala en Robben: Ze doen ons allemaal denken aan een WK

Bergkamp, Ronaldo, Zidane, Tshabalala en Robben: Ze doen ons allemaal denken aan een WK

admin • 15:29, 02-12-2017 / Laatste Update: 03:14, 08-01-2024

Nu de loting voor het WK 2018 is inmiddels achter de rug is, kan het grote aftellen naar Rusland beginnen. Nederland is zoals jullie weten niet van de partij, maar dat wil niet zeggen dat de WK-kriebels niet opkomen. Zo blijkt wel op Twitter , waar we losgaan met lijstjes van spelers of momenten die meteen vallen, wanneer je denkt aan een bepaald WK.

Welke WK's heb jij bewust meegemaakt en aan wie/welk moment moet jij meteen denken? Dit is ons lijstje.

1998 Dennis en Jack:

Frankrijk werd wereldkampioen, maar veel kenners en voetballiefhebbers van het eerste uur zijn het bij dit toernooi vaak eens: Het had hét toernooi voor Oranje moeten worden. Met namen als Kluivert, Bergkamp, Frank de Boer, Jonk, Overmars, Stam en Seedorf beschikte Oranje over de ideale mix van talent, kwaliteit en ervaring. In de halve finale werd er echter na strafschoppen verloren van Brazilië. Maar de kwartfinale daarvoor, was historisch...

Het was namelijk de wedstrijd van de wonderschone treffer van Dennis Bergkamp. Frank de Boer speelde de bal met een lange pass waar je 'U' tegen zegt naar Bergkamp, die nam aan en knalde prachtig binnen. Met zijn doelpunt in de 89e minuut schoot hij Nederland naar de halve finale. Onvergetelijk! Net als het commentaar van Jack van Gelder.

2002: Waanzinnige Ronaldo

Bondscoach Louis van Gaal was in tranen toen hij moest erkennen dat hij, de grote Louis van Gaal, er niet in geslaagd was om het met Oranje tot het WK in Zuid-Korea en Japan te schoppen. Hij stapte op en zat -net als komende zomer het geval zal zijn- met een heleboel Nederlanders voor de buis. Het toernooi werd het toernooi de Braziliaanse Ronaldo, die net als in 1998 (6 treffers) topscorer werd. Klein detail: Dat jaar scoorde hij er maar liefst 8 én Brazilië werd wereldkampioen.

In de finale wist hij 2 keer te scoren bij de dat toernooi ijzersterk keepende Oliver Kahn. En herinneren jullie zijn gekke kapsel nog? Wij wel! En waarschijnlijk over 50 jaar nog steeds!

2006: Het laatste kunstje van Zizou

Het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland moest het moment worden dat Duitsland de eerste wereldtitel in 16 jaar zou pakken. Alle ingrediënten waren daarvoor aanwezig: Prachtige stadions, een geweldige trainer en bovendien een sterke selectie, die met namen als Schweinsteiger, Lahm en Podolski barstte de ploeg van het talent en met Kapitän Michael Ballack aan het roer moest het goedkomen.

Maar Duitsland verloor in de halve finale in extremis van Italië, dat in de finale het Frankrijk van Zinédine Zidane trof. De allerlaatste wedstrijd in de profloopbaan van de huidige trainer van Real Madrid. Dat wist hij zelf natuurlijk, maar de buitenwacht wist dat ook. Hij opende de score met een welbekende 'panenka' en leek op weg om de kerst op de taart van zijn carriere te zetten.

Maar dat liep net even anders. Een aantal nare uitspraken van Italië-verdediger Marco Materazzi verleidden de Franse vedette tot het uitdelen van een flinke kopstoot. Zidane kreeg rood en moest toekijken hoe zijn land uiteindelijk met penalties verloor van Italië. Een treurig einde van een glansrijke loopbaan. Een moment dat we nooit meer vergeten.

2010: Tshabalala, vuvuzela's en die verschrikkelijke teen van Iker Casillas

Als je puur over de kwaliteit van het voetbal op het WK 2010 gaat spreken, ben je zo klaar. Veel ploegen speelden defensief, behoudend en saai. Tekenend daarvoor was misschien wel de finale tussen Nederland en Spanje. Je weet wel, die wedstrijd van de teen van doelman Iker Casillas. Buiten dat was het de 1e en voorlopig laatste editie van een WK op het continent Afrika, Zuid-Afrika om precies te zijn. Veel spelers van dat land zul je waarschijnlijk niet meer kennen, maar dat geldt vast niet voor de maker van de 1e goal: Siphiwe Tshabalala!

En omdat we het in dit artikel hebben over momenten die we niet meer zullen vergeten, moeten we het volgende helaas ook met jullie delen. Pijnlijk maar waar: We vergeten nooit meer hoe Wesley Sneijder Arjen Robben vrijspeelde met een fantastische steekpass. Robben sprintte weg van de verdediging, maar vergat te scoren. Dit beeld zullen we vermoedelijk nooit meer vergeten.

2014: Onstuitbare Arjen Robben

Dat zoete wraak bestaat, bewees Arjen Robben in 2014. Nederland zou niet meer goed genoeg zijn voor de wereldtop en de keuze om in een 5-3-2-systeem te spelen zou belachelijk, en vooral tegen de visie van de Hollandse school zijn. Er waren heel weinig verwachtingen van het 'nieuwe' Oranje, dat onder de talismannen Arjen Robben, Robin van Persie en Louis van Gaal uiteindelijk geweldig presteerde.

Oranje haalde met een jonge selectie de halve finale van het WK en als je aan een selectiespeler vroeg wat het geheim was, was het antwoord steevast: ''De teamspirit, het gaat om de teamspirit.'' Nederland voetbalde als een hecht team dat vocht voor elke meter en bovendien voor elkaar. Toen wereldkampioen Spanje werd geloot in de groepsfase, gingen veel koppies al hangen. Maar dat die Spanjaarden op hun retour waren en dat Nederland zomaar eens kon verrassen, werd in die 1e poulewedstrijd duidelijk.

''5-1, vijf  - één!'' Wat een geweldige en memorabele wedstrijd. Het Spanje van 2010 werd geslacht en met name Iker Casillas, uitgerekend Iker Casillas, kreeg het zwaar te verduren. Om nooit meer te vergeten!