Het beste voetballand in Europa van dit moment? Kosovo
i

ANP

Het beste voetballand in Europa van dit moment? Kosovo

admin • 16:12, 09-09-2019 / Laatste Update: 10:04, 08-01-2024

Iets meer dan 3 jaar geleden was Kosovo niet eens lid van de UEFA en FIFA en op dit moment is het kleine Balkanland het langst ongeslagen in Europa. Het ongelooflijke verhaal kan dinsdag een vervolg krijgen, als het grote Engeland op bezoek komt in Prishtina.

In 2016 werd het jonge land toegelaten tot de voetbalbonden, ondanks een stevige anti-lobby van Servië en Rusland. De 2 Slavische landen erkennen Kosovo nog steeds niet, ondanks dat het gros van de geciviliseerde wereld dat wel heeft gedaan. Vanaf dat jaar mochten de blauw-gelen dus ook wedstrijden spelen onder de FIFA- en UEFA-vlag.

Shaqiri niet

De eerste 2 jaar was het nog zoeken voor bondscoach Albert Bunjaki, die een heel nieuw team bij elkaar moest zoeken. Grote namen als Xherdan Shaqiri en Granit Xhaka werden niet overgehaald om voor Kosovo te gaan spelen, ondanks dat de voetbalbonden een uitzondering maakten voor internationals die al voor een ander land hadden gespeeld.

Rashica wel

Met de nieuwe coach Bernard Challandes en onder leiding van Lazio-speler Valon Berisha en de opbloeiende Milot Rashica begon de 'winning streak' vorig jaar echt vorm te krijgen. De verliespartij in en tegen IJsland (4-3, 9 oktober 2017) is tot vandaag de laatste 0-score voor de dappere Kosovaren. Albanië (winst), Denemarken (gelijk) en Tsjechië (winst, afgelopen zaterdag) werd onder meer knap punten afhandig gemaakt.

De recente 2-1 overwinning op de Tsjechen zorgt ervoor dat Kosovo zomaar eens naar het EK van volgend jaar kan gaan. Zeker omdat de 2 beste van elke poule direct worden toegelaten op het continentale toernooi. Op dit moment is de stand in groep A zo:

1. Engeland, 9 punten, 3 gespeeld

2. Kosovo, 8 punten, 4 gespeeld

3. Tsjechië, 6 punten, 4 gespeeld

4. Bulgarije, 2 punten, 5 gespeeld

5. Montenegro, 2 punten, 4 gespeeld

Normaal gesproken is er dinsdag niet veel te halen voor Kosovo tegen de sterke Engelsen, maar wie weet. Geen enkel ander Europees land is op dit moment 15(!) wedstrijden ongeslagen.