Björn Kuipers kan zich een leven zonder VAR niet meer voorstellen
i

Soccrates Images

Björn Kuipers kan zich een leven zonder VAR niet meer voorstellen

admin • 10:02, 10-01-2020 / Laatste Update: 06:42, 05-01-2024

Björn Kuipers is een van Nederlands beste scheidsrechters. En ook Europees gezien kan Kuipers op aardig wat aanzien rekenen. Zo floot hij een Champions League finale, Europa League finale en de Confederations Cup finale. Allemaal zonder VAR. Maar inmiddels kan de Nederlander niet meer zonder.

"De VAR maakt het leven van een scheidsrechter makkelijker. De eerlijkheid van het spel neemt toe, duidelijke fouten gaan eruit", zei Kuipers volgens de Telegraaf na een bijeenkomst van scheidsrechters om de 1e seizoenshelft te analyseren.

"Voor ons als scheidsrechters is het al niet meer voor te stellen dat we het zonder de VAR moeten doen. Langzaam maar zeker komen we bij de situatie die we willen hebben. De VAR doet op heel veel momenten goed z’n werk. Maar we blijven altijd maar praten over de momenten die niet goed gaan. Dan zeggen mensen: waar was die VAR? Dat heeft vaak met interpretatie te maken. En soms maakt de VAR ook een fout. Het blijft mensenwerk, ook met scheidsrechters achter de tv-schermen.”

Slechtste wedstrijd ooit

Jaren deed Kuipers het zonder VAR, en dat ging verdienstelijk, "Maar toch had ik die graag al eerder willen hebben", zegt de supermarktmanager. "Zoals in 2015 in de Champions League bij Chelsea - Paris Saint-Germain. Dat was mijn slechtste wedstrijd ooit. Ik gaf al vroeg een rode kaart aan Zlatan Ibrahimovic, maar die had de VAR denk ik ook niet teruggedraaid. Daarna miste ik een elleboog van David Luiz, die had er ook af gemoeten. En zo waren er nog een paar momenten waarin ik er naast zat. In die wedstrijd had ik héél graag hulp van de VAR willen hebben."