Van Bommel heeft een schijthekel aan kunstgras: 'Moet niet kunnen op het hoogste niveau'
i

ANP Pro Shots

Van Bommel heeft een schijthekel aan kunstgras: 'Moet niet kunnen op het hoogste niveau'

admin • 19:05, 24-08-2018 / Laatste Update: 16:24, 08-01-2024

Mark van Bommel wil op termijn af van het kunstgras op het jeugdcomplex bij PSV, waar bijvoorbeeld het beloftenteam van PSV nu duels in de 1e divisie op afwerkt. De coach van PSV zei dat in aanloop naar het duel van zaterdag met PEC Zwolle, dat al jaren op plastic sprieten actief is in het eigen MAC3PARK-stadion. Wanneer een en ander gerealiseerd kan worden, is nog niet precies duidelijk.

''Wij hebben ons goed voorbereid op het duel in Zwolle. Een deel van de training hebben we op kunstgras afgewerkt", gaf de coach van de 'kunstgraskampioen' aan in aanloop naar de wedstrijd in Overijssel. PSV behaalde de afgelopen jaren de meeste punten van alle ploegen in de eredivisie op de door velen gehekelde ondergrond.

Van Bommel begrijpt overigens wel dat sommige clubs in de eerste divisie de afweging maken om imitatiegras in hun stadion te leggen. ''Het aanleggen van een kunstgrasveld heeft een groot voordeel, namelijk dat je er onder alle omstandigheden op kunt voetballen", geeft hij aan. ''Maar ik vind dat je op het hoogste niveau niet op deze ondergrond moet spelen. Het maakt het voetbal anders en dat moeten we niet willen met zijn allen."

Financieel voordelig

Effect

Van Bommel haalde een voorbeeld aan uit de wedstrijd tussen ADO en FC Emmen, uit de 1e speelronde van de competitie. ''Daarbij zie je dat een speler een bal overschiet, die van de paal terugkomt. Waarom? Aan die bal zat effect. De speler schat vervolgens verkeerd in hoe de bal zich beweegt. Ik denk dat dat komt omdat je op echt gras weet hoe de bal beweegt en hoe je je standbeen moet neerzetten, omdat het gras als het ware een beetje meebeweegt. Hier was het anders door het kunstgras en schoot de speler over."

Bij PSV wordt al langer nagedacht over een nieuw veld op De Herdgang. Mogelijk gaat het om een zogeheten hybride-veld. Om zich goed te kunnen voorbereiden op duels op kunstgras, moet de club mogelijk wel een faciliteit behouden.