Brian Brobbey wil opnieuw EK onder 17 winnen: 'Niet via pingels, wij zijn beter dan Italië'
i

Sportsfile via Getty Images

Brian Brobbey wil opnieuw EK onder 17 winnen: 'Niet via pingels, wij zijn beter dan Italië'

Trevor Wagener • 22:16, 17-05-2019 / Laatste Update: 08:47, 05-01-2024

De 17-jarige Brian Brobbey staat zondagmiddag met Oranje onder 17 in de finale van het EK voor spelers onder de 17 jaar. Het wordt voor de spits van Ajax al de 2e achtereenvolgende EK-finale. Vorig jaar was hij nog de scorende invaller in de eindstrijd tegen Italië, toevallig dezelfde tegenstander als zondag.

Zeg maar gerust dat de Nederlands en Italiaanse talenten tot beste van Europa behoren, maar Brobbey is van mening dat vooral de Nederlandse toppers daartoe behoren, zei hij in gesprek met Nik Kok van AD. "Wij kunnen van Italië winnen. Dat lijkt me wel. Ik vind dat wij beter zijn."

Geen pingels

Vorig jaar waren er nog strafschoppen nodig in de finale. Nu heeft Brobbey dat liever niet. "Bij strafschoppen speelt geluk toch wel een grote rol. Hoewel we er na elke training op oefenen. Ik verwacht nu dat we het in 90 minuten kunnen afmaken."

Van bijna alle tegenstanders werd in Ierland ruim gewonnen. In de halve finales tegen Spanje werd de finaleplek 2 minuten voor tijd op strijd veiliggesteld door een treffer van AZ-middenvelder Mohamed Taabouni.

Motivatie

"Dat komt omdat deze ploeg echt vecht voor elkaar", ging Brobbey verder. "We zijn heel hecht, we kennen elkaar goed en we hebben een echte winnaarsmentaliteit. We zijn altijd aan het vlammen."

Gemotiveerd lijken Brobbey en zijn teamgenoten niet te hoeven worden. Toch is er voor de finale een motivatiefilmpje gemaakt. De spits kreeg daarin een boodschap te zien van zijn ouders én oudere broers Kevin (Almere City) en Derrick Luckassen (Hertha BSC, gehuurd van PSV).

Tussendoor

"Dat was heel mooi om te zien. Mijn broers komen ook hier naar Ierland om de finale te zien. Ik heb veel aan hen. Ze geven me tips. Daar voel ik me sterk door." Tot die tijd moet Brobbey dus nog even de tijd doden. Dat doet hij door de serie Prison Break te kijken - "die vind ik best spannend" - of spelletjes spelen op zijn telefoon.

"Tegen elkaar, dat is het leukst. Ik voel nu een gezonde spanning voor de finale, maar dat is normaal." Voor het toernooi parkeren de begenadigde talenten allemaal even hun individuele ambities en droom om zo snel mogelijk te debuteren in het betaalde voetbal.

De toekomst

"Dat wil iedereen natuurlijk zo snel mogelijk en dat zal voor de meesten ook wel lukken. Maar we hebben hier nu 1 doel en dat is opnieuw Europees kampioen worden. 2 keer Europees kampioen worden, dat staat toch goed op je cv." De euforie en aandacht na het gewonnen toernooi van vorig jaar staat hem nog goed bij.

"Toen kwamen we aan op Schiphol en stonden er ineens allemaal mensen. Dat was iets dat we nog nooit hadden meegemaakt." Iets dat Brobbey prachtig vindt. "Dat smaakt naar meer."